Ekologiczna kasza gryczana niepalona należy do jednej z najbardziej odżywczych kasz. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów i past do chleba, a także jako składnik obiadów, okraszona duszoną cebulką w połączeniu np. z warzywami czy gulaszem. Świetnie nadaje się do zapiekanek kaszowo-warzywnych, jako nadzienie do pierogów i naleśników z pełnoziarnistej mąki. Doskonale smakuje z białym lub beszamelowym sosem. Kasza będzie bardziej pożywna, gdy okrasimy ją skwarkami z przyrumienionego boczku. Można również wymieszać ją z łyżeczką masła i podawać z kefirem. Gryka jest jedną z najpopularniejszych kasz serwowanych na polskich stołach. Zawiera w swoim składzie wysokie wartości odżywcze. Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych (głównie magnezu oraz fosforu) i witamin (B1, B2, PP, C). Kasza gryczana niepalona daje możliwość samodzielnego podprażenia.
Sposób przygotowania:
Zagotować 300 ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 125 g kaszy i dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu ok. 20 min.
Wartość odżywcza w 100 g:
Białko - 13,4 g
Węglowodany - 71,0 g
Tłuszcz - 3,6 g
Wartość energetyczna - 377 kcal (1596 kJ)
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja alergiczna:
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające w/w alergeny.