Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kasza gryczana niepalona 500g NATURALNA HIT

02-11-2014, 10:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 3.50 zł     
Użytkownik vibio_pl
numer aukcji: 4665273679
Miejscowość Brzozów
Kupiono sztuk: 48    Licytowało: 25    Wyświetleń: 121   
Koniec: 02-11-2014 10:21:21
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witamy Państwa na naszej aukcji. Przedmiotem aukcji jest:

Kasza Gryczana niepalona 500g

Kraj pochodzenia : Polska

Kasza gryczana niepalona , jest pozyskiwana  z nasion gryki (zaliczanej do pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Pomimo swojej odmienności jest bardzo wartościowa. Kasza gryczana niepalona zachowuje odcień zielonkawy. Ma delikatniejszy smak niż prażona, ale również gotuje się ją dłużej niż prażoną.

Kasza gryczana jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Mogą ją jeść także osoby z alergią na gluten. Zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Jak wybierać i przechowywać kaszę gryczaną.

Właściwości:

  • Kasza gryczana ma wysokie wartości odżywcze. Jest również jedną z kasz zawierających największą ilość witamin z grupy B, potas, magnez, fosfor oraz cynk.
  • Jest bogata w węglowodany i lekkostrawne białko.
  • Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych, mikroelementów i makroelementów. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  • Reguluje również gospodarkę hormonalną oraz działa przeciwbakteryjnie.

Stosowanie:

Idealnie nadaje się, jako dodatek do mięs, a także na przykład składnik farszu do pierogów, bądź jako główne danie z innymi dodatkami.

Ziarna umieść w misce i opłucz zimną wodą. Płucz kaszę, wymieniaj wodę tak długo, aż woda będzie całkiem czysta. W osobnym garnku gotuj wodę. Do gotującej się wody dodaj 2 łyżeczki oleju. Do gotującej się wody wsypuje się wypłukaną kaszę gryczaną. Całość pozostawia się na średnim płomieniu do czasu, aż się zagotuje. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsza się ogień do minimum i przykrywa rondel pokrywką. Gotuje się kaszę przez około 15 minut. Po zagotowaniu wyłączyć ogień i pozostawić jeszcze 10 minut (kasza ciągle ma być pod przykryciem). Na koniec dodać soli.