Kasza gryczana - biała
1kg
EKOGRAM ZIELONKI
![kasza gryczana biała ekogram zielonki](http://www.drpelc.pl/foto/bio/kaszagryczanabiala_ekogramzielonki.jpg)
Kasza gryczana, znana jest już od wielu wieków, głównie ze względu na swoje właściwości odżywcze. Stanowi ona doskonałe uzupełnienie naszej diety. Powstaje z nieprażonych ziaren gryki, które poddawane są wcześniej procesowi dokładnego sortowania oraz łuszczenia. Ma ona jasne ziarna oraz charakterystyczny smak.
Jest niezastąpionym źródłem licznych, aktywnych biologicznie związków oraz substancji odżywczych. Pod tym względem, przewyższa szereg bardziej rozpowszechnionych i znanych zbóż, takich jak żyto czy pszenica. Zawiera ona m. in. białko o zbilansowanym składzie aminokwasowym, polisacharydy, polifenole oraz liczne składniki mineralne. Kasza gryczana, jest również bogatym źródłem krzemu, a także witaminy E (tokoferolu zwanego potocznie witamina młodości). Dodatkowo, w jej skład wchodzą liczne związki flawonoidowe, pełniące rolę przeciwutleniaczy. Zapobiegają one przede wszystkim występowaniu chorób cywilizacyjnych, a dokładniej miażdżycy, niedokrwieniu serca, zawałom, nowotworom i alergiom. Gryka, zawiera także szereg innych minerałów, w tym potas, magnez, żelazo, miedź, chrom, kobalt i cynk. Jako jedna z najwartościowszych kasz, dostarcza naszemu organizmowi znaczną ilość błonnika i witamin, w tym witaminy B1, B2, PP i C.
Kasza gryczana zalecana jest, w szczególności osobom odchudzającym się, kobietom w ciąży i planującym dziecko, kobietom w okresie menopauzy, osobom chorym na cukrzycę, prowadzącym stresujący tryb życia, pijącym dużo kawy i cierpiącym na bezsenność.
Kaszy gryczanej powinny unikać natomiast dzieci poniżej 10 miesiąca życia, osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz osoby z niewydolnością nerek.
Sposób przygotowania: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Wodę wlewamy do garnka (najlepiej o grubym dnie) i gotujemy. Można dorzucić do niej dodatkowo liść laurowy lub np. majeranek, co nada jej delikatnego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do niej kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 20 – 30 minut, w ciepłym miejscu (najlepiej owinąć garnek kocem).
Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do wszelkich zup, pulpetów, gulaszów oraz pieczeni.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1000g
Termin przydatności: 03/2015