Firma Starowar jest wyłącznym przedstawicielem w Polsce firmy Lafood - dużego koncernu enologicznego.
Lafood oferuje szeroką gamę drożdży winiarskich, a także środków i dodatków winiarskich i niespotykany nigdzie indziej wybór tanin.
Lafood- dwadzieścia lat doświadczenia w służbie winiarzom.
Lafood jest dynamiczną firmą, bardzo koncentruje się na badaniach i rozwoju w celu zastosowania innowacyjnej biotechnologii i specjalizacji winiarskiej. Stała i ścisła współpraca firmy z instytutami badawczymi, winiarzami i producentami wina ma na celu odpowiednio szybko reagować na nowe i coraz większe wymagania klientów.
Firma Lafood ma swoje przedstawicielstwa wszędzie tam gdzie powstają doskonale wina
w Ameryce Południowej w Chile, Argentynie, Peru, w Europie min. w Mołdawii, Ukrainie we Włoszech w uroczej Toskanii, która jest jednym z najważniejszych producentów wina na świecie, produkty dostępne są również w Gruzji . Wszystkie produkty są doskonałej jakości, dlatego też chcielibyśmy Państwu przybliżyć ofertę tych artykułów by były dostępne Polsce, tak aby wszyscy zarówno w małych winnicach jak i w warunkach domowych mogli tworzyć doskonałe wina, wina starzone, wina musujące i miody pitne.
Zapraszamy
Exclusive Distributor – Starowar Polska
Kaseopur Special
Preparat kazeiny do bezpośredniego użytku
OPIS
KASEOPUR SPECIAL to preparat makroporowaty na bazie kazeiny, łatwo tworzący zawiesinę, wydajny, dający delikatny, wybiórczy efekt klarowania. Nie powoduje zmian w parametrach służących do analizy win, ale umożliwia delikatne modyfikacje sensoryczne, np. koloru, przejrzystości, zapachu i smaku.
ZASTOSOWANE W WINIARSTWIE
Nowe technologie produkcji win, takie jak zmechanizowany zbiór, zastosowanie wielokrotnego prasowania i wyciskania, powodują większe uwalnianie trudnych do wyeliminowania tanin w gotowym winie, które w miarę dojrzewania wina w butelce, wzmacniają złe wrażenia sensoryczne.
KASEOPUR SPECIAL eliminuje podobne problemy i może zostać dodany bezpośrednio do wina bez uprzedniego rozpuszczenia.
KASEOPUR SPECIAL nie potrzebuje dodatkowych składników wspomagających filtrację i nie wywołuje wzrostu ciśnienia. Zapewnia dobry efekt filtracji oraz otrzymanie klarownych przesączy.
KASEOPUR SPECIAL posiada następujące zalety:
- nie wywiera negatywnego wpływu na ekstrakt zapachowy;
- dokonuje adsorpcji substancji powodujących kwaskowatość octową (winogrona zamrożone, zaatakowane przez szarą pleśń lub niedojrzałe), kiedy dozwolona przez prawo zawartość kwasowości lotnej nie zostaje przekroczona;
- dokonuje adsorpcji substancji, których obecność powoduje podwyższone zapotrzebowanie na SO2;
- w niektórych przypadkach dokonuje adsorpcji substancji koloryzujących zawartych w winie czerwonym;
- dokonuje adsorpcji tanin, które wzmacniają złe wrażenia sensoryczne.
DOZOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
KASEOPUR SPECIAL polecany jest do harmonizacji wina, zwłaszcza pod koniec, przed zabutelkowaniem.
Zalecana ilość to 5-60 g/hl. Można użyć większej ilości po przeprowadzeniu wstępnych testów. W większości przypadków wina, do których zastosowano KASEOPUR SPECIAL, powinny zostać przelane. Dodać KASEOPUR SPECIAL bezpośrednio do kadzi, bez uprzedniego rozpuszczenia, energicznie mieszając. Mieszać przez około 20-30 minut, aby uzyskać jednorodny roztwór. Następnie dekantować przez 2-3 godziny, potem znów mieszać przez 20-30 minut i zostawić na całą noc.Działania mające na celu stabilizację klarowania powinny zostać przeprowadzone po zastosowaniu KASEOPUR SPECIAL. Efekty działania produktu powinny być widoczne natychmiast po zakończeniu filtracji.
PAKOWANIE I PRZECHOWYWANIE
Hermetyczne opakowanie z atestem spożywczym 50g
Przechowywać w ciepłym miejscu z dala od zapachów i wilgoci. Po użyciu natychmiast hermetycznie zamknąć otwarte opakowania.