Karob w formie proszku (bezkofeinowy, bezglutenowy, naturalnie słodkawy) - to zdrowa alternatywa dla czekolady i kakao. Można stosować go jako zamiennik kakao w ciastach, napojach ciepłych i zimnych oraz deserach. Jest naturalnie słodki oraz bogaty w wapń oraz witaminy, bezkofeinowy. Ma postać pudru o kolorze kakao. Waga: 500g Termin przydatności do spożycia: 30 września 2016 Karob (otrzymywany z owoców drzewka świętojańskiego) to najcenniejsze źródło wapnia, a jego zawartość jest dwukrotnie wyższa niż w mleku. Zawiera również inne minerały jak fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, bar, miedź oraz nikiel oraz witaminy - A, B2, B3 oraz D. Karob to zdrowa alternatywa dla kakao, gdyż nie posiada żadnych stymulantów ani substancji psychoaktywnych występujących w ziarnach kakaowca tj.: teobromina, kofeina, anandamid, fenyloetyloamina czy formamidyna, które mogą być przyczyną alergii oraz uzależniają. Ponadto nie zawiera kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia. Karob jest produktem bezglutenowym, bogatym w białko i ubogim w tłuszcz. Oferowane przez nas produkty z karobu pochodzą z Krety, gdzie drzewa karobowe mają doskonałe warunki klimatyczno-glebowe. Roślina ta jest znana od starożytności, a nasiona, które znajdują w strąkach karobu mają zawsze identyczną wagę 0,2g i stanowiły miarę do odważania np. złota. Słowo "karat" wywodzi się z greki od słowa "keration" oznaczającym właśnie karob. Oto główne właściwości karobu: - obniża poziom ciśnienia krwi, - może być stosowany w leczeniu astmy, - poprawia trawienie, - posiada właściwości wykrztuśne, stosowany jest w leczeniu kaszlu, grypy, - bogaty w wapń i fosfor, dzięki czemu jest wykorzystywany w walce z osteoporozą (szczególnie ważne dla kobiet)
|
Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.
|