KAROB JASNY, BIO - zamiennik KAKAO
BIO PLANET
Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
Karob w formie proszku - to zdrowa alternatywa dla czekolady i kakao. Można stosować go jako zamiennik kakao w ciastach, napojach ciepłych i zimnych oraz deserach. Ma postać pudru o kolorze kakao.
Karob to zdrowa alternatywa dla kakao, gdyż nie posiada żadnych stymulantów ani substancji psychoaktywnych występujących w ziarnach kakaowca - tradycyjnego kakao, które mogą być przyczyną alergii. Ponadto nie zawiera kwasu szczawianowego blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.
Właściwości:
- Jest naturalnie słodki oraz bogaty w wapń oraz witaminy - A, B2, B3 oraz D,
- Zawiera minerały takie jak fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, bar, miedź oraz nikiel
- Stanowi bardzo cenne źródło wapnia - jego zawartość jest dwukrotnie wyższa niż w mleku.
- Bezkofeinowy
- Wspaniała alternatywa dla kakao czy czekolady…
Składniki: karob jasny* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna - 1017 kJ/ 241 kcal kJ / kcal
tłuszcz - 0.70 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
węglowodany - 49.00 g
w tym cukry - 41 g
białko - 4.60 g
sól - 0.09 g
Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Szczegóły:
Certyfikat BIO
Produkt Wegetariański
Kraj Producenta (Polska)
Kraj pochodzenia składników: Włochy