Karnozyna - odmładzanie i aktywacja genów młodości
Korzyści stosowania:
- spowalnia "zegar biologiczny" poprzez spowalnianie skracania telomerów- chroni organizm przed wolnymi rodnikami jako silny przeciwutleniacz (antyoksydant)- zapobiega miażdżycy i jej konsekwencjom (udar, zawał)- reguluje podwyższone ciśnienie krwi- reguluje poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę- zmniejsza ryzyko powikłań związanych z cukrzycą- zapobiega glikacji białek- zapobiega katarakcie- stabilizuje pH organizmu- redukuje zakwasy mięśni po wysiłku- zwiększa wytrzymałość fizyczną- chelatuje (wiąże) jony metali ciężkich (miedzi, cynku i żelaza)- suplement diety wolny od alergenów
Opakowanie zawiera 90 kapsułek i wystarcza 30-45 dni
Karnozyna to spełniająca wiele funkcji cząsteczka złożona z dwóch aminokwasów: beta-alaniny i L-histydyny.
Występuje zarówno w pożywieniu, jak i w organizmie ludzkim. Szczególnie wysoką jej zawartość
odkryto w długo żyjących komórkach ludzkiego ciała, takich jak komórki nerwowe (neurony) i komórki mięśniowe
(miocyty). Naukowcy odkryli związek pomiędzy poziomem karnozyny w mięśniach poszczególnych zwierząt, a
maksymalną długością ich życia. Karnozyna jest naturalnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), czyli eliminuje
z organizmu wolne rodniki tlenowe. Przeciwdziała również glikacji białek, czyli upośledzania ich funkcji
fizjologicznych wskutek przyłączania się cząsteczek cukrów prostych.
Poziom karnozyny obniża się z wiekiem; zawartość tego składnika w mięśniach 70-latka jest o 63% niższa niż w
mięśniach 10-latka. Jest to główny powód redukcji masy i siły mięśni. Zwiększa ona też siłę skurczu mięśnia
sercowego, poprzez zwiększoną odpowiedź wapniową w komórkach tego narządu.
Karnozyna stabilizuje również poziom pH, chroniąc błony komórkowe miocytów przed zakwaszeniem środowiska
związanym z wysiłkiem, znanym powszechnie jako „zakwasy”.
Więcej na temat właściwości karnozyny w artykule: Karnozyna - przekraczając naukowe oczekiwania
Benfotiamina, pochodna tiaminy (witaminy B1), dodatkowo zapobiega glikacji chroniąc komórki przed zgubnymi
skutkami ekspozycji na wysokie stężenia glukozy. Szczególnie narażeni są na nie osoby z niezdiagnozowaną
cukrzycą, choć problem dotyczy także osób zdrowych.
Więcej na temat właściwości benfotiaminy w artykule:
Benfotiamina - ochrona przed glikacją i wysokim poziomem cukru we krwi. Częsć 1
Wielkość dawki to 1 kapsułka (90 dawek w opakowaniu)
Pozostałe składniki: żelatyna, celuloza mikrokrystaliczna, stearyniany roślinne
Produkt wolny od alergenów: mleka, orzeszków ziemnych, jaj, ryb, skorupiaków (homarów, krabów, krewetek),
nasion soi, glutenu, pszenicy, drożdży, kukurydzy i ryżu. Nie zawiera cukrów, sztucznych substancji słodzących,
barwników oraz konserwantów.
Sposób użycia:
Jeżeli lekarz nie zaleci inaczej, 1 kapsułka dwa do trzech razy dziennie, niezależnie od posiłków.
Uwaga!
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia
Nie stosować, jeśli opakowanie zewnętrzne jest otwarte bądź uszkodzone.
Podczas stosowania jakichkolwiek leków, w ciąży lub laktacji, przed zastosowaniem suplementu diety skonsultuj
się z lekarzem.