Kardamon ziarno 1kg
Kardamon - to okazała, wieloletnia roślina rosnąca dziko na wybrzeżu Malabarskim,
a uprawiana obecnie w Indiach i Cejlonie. Kardamon dojrzewa przez 3 lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Jego uprawa jest czasochłonna i droga. Torebki z owocami trzeba obcinać bardzo ostrożnie zanim dojrzeją, ponieważ zbyt dojrzałe pękają w czasie zbiorów, następnie są suszone na słońcu lub w specjalnych piecach - suszarniach.
To sprawia, że cena na rynku kardamonu dorównuje cenie szafranu lub wanilii. Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.
Ulepsza smak zup (grochowej, fasolowej), rosołu, gulaszu, naleśników, pasztetów, pieczeni, marcepanów. Stosuje się go także do produkcji alkoholi: wódek i likierów.
Świetnie nadaje się do przyprawiania szarlotki.
Właściwości: tajemniczy zapach kardamonu wspaniale pobudza wyobraźnię. Działa przeciwzapalnie, odkażająco i wiatropędnie. Łagodzi problemy z żołądkiem, zapobiega wzdęciom i zaparciom, poprawia apetyt. Wzmaga wydalanie żółci, lubi go wątroba. Zaleca się go też przy zapaleniu dróg oddechowych i kaszlu. Łagodzi bóle stawów, mięśni i głowy. Działa antydepresyjnie, równocześnie ożywia, poprawia sprawność intelektualną lepiej niż zawarta w kawie kofeina. Napar kardamonowy na mleku z miodem wzmacnia fizycznie i psychicznie, dlatego warto go wypróbować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych oraz po większym wysiłku. W przeziębieniu należy wcierać
w stopy, klatkę piersiową i plecy olejek kardamonowy. Rozszerzając tchawicę i oskrzela ułatwia oddychanie.
Masa jednej sztuki = 1kg
Kraj pochodzenia = Gwatemala
Do każdego towaru dołączamy paragon fiskalny lub na życzenie klienta fakturę.