Charakterystyka:
Kardamon to przyprawa określana mianem "królowej przypraw" - pochodzi z Indii i jest spokrewniona z imbirem. Jedna z najbardziej cenionych na świecie, jednocześnie jest jedną z najdroższych przypraw (zaraz po szafranie i wanilii), gdyż jej produkcja jest bardzo kosztowna i czasochłonna.
Przyprawę stanowią twarde, brązowoczarne nasiona wydobywane z niejadalnych łusek, można stosować go w całości lub zmielony (i w tej formie ma najmocniejszy aromat). Kardamon używany jest do napojów oraz potraw w bardzo ekskluzywnej gastronomii. Jego użytkowaniem szczycą się wybitne restauracje i kawiarnie. Wykorzystywany w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny.
Działanie: używany w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Kardamon brany razem z czosnkiem pomaga w zmniejszeniu silnego zapachu czosnku.
Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak.
Zastosowanie:
W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Przyprawa do mięsa, ryby, drobiu, kiełbasy, pasztetów i sałatek, wypieków, lodów, kremów, kompotów, alkoholi.
Napar z kardamonu: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem.
Skład:
Przyprawa Kardamon ziarno łuskany sortowany.
BEZ GLUTAMINIANU SODU!!!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.