|
Witam na mojej
aukcji,
Wszystkie oferowane na aukcjach rośliny i nasiona pochodzą z
mojego ogrodu, oczka wodnego, a nie z importu np. z Holandii (te
importowane są piękne, ale tylko jeden rok, później giną - kto
miał, ten wie), a ogrodowe to gwarancja przyjęcie i szybkiej
aklimatyzacji w nowym miejscu.
UWAGA:
WPŁATY MOŻESZ DOKONAĆ
DO 30 DNI OD DNIA ZAKUPU !!!
a oto moja
oferta:
KARDAMON
Przedmiotem aukcji jest piękna sadzonka kardamonu – ze zdjęcia
miniaturkowego.
UWAGA- jest to oferta jedyna na Allegro !!
Posiadam jedynie kilka okazów tej wspaniałości.
Drzewo Kardamonowe stanowi około 50 gatunków drzew z rodziny
wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i
Australii. Kardamon jest korą kardamonowca. Wiecznie zielone
drzewo kardamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych
tropikalnych obszarach leśnych. Jego duże, podłużne, mocno
żyłkowane młode liście są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe
owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają
charakterystyczną woń. Największymi producentami kardamonu są: Sri
Lanka, Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje leżące
na Oceanie Indyjskim.
Najwyższą jakość ma kardamon ze Sri Lanki.
Właściwości
Najważniejszym składnikiem kardamonu są olejki lotne, garbniki,
żywice, śluzy, skrobia.
Zastosowanie
Kardamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni
znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych.
Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z
gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast
orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty,
ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa ta jest lubiana i
powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Kardamonem przyprawia
się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje
zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Zapach kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego ilość w
surowcu waha się od 1 do 4%. Z liści i gałęzi kardamonowca
destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek kardamonowy,
stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest
stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia,
bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach
rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry.
Kardamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta
pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej
w chińskiej księdze zielarskiej.Egipcjanie importowali kardamon z
Chin 2000 lat p.n.e.. |
|