|
Kardamon mielony 25g (bez chemii)
Wieloletnia roślina rosnąca dziko na wybrzeżu Malabaru i masowo uprawiana na Cejlonie. Należy do rodziny imbirowatych.
Przyprawę stanowią twarde, brązowoczarne nasiona wydobywane z niejadalnych łusek, można stosować go w całości lub zmielony (i w tej formie ma najmocniejszy aromat). Kardamon posiada oryginalny cytrynowo-eukaliptusowy smak.
Jest doskonałym dodatkiem przy przyrządzaniu sałatek i sosów. Niewielka jego ilość dodaje ostrości mdłym potrawom. Kardamonem można przyprawiać marcepany, pierniki, desery owocowe, kompoty, musy jabłkowe i sałatki z owoców. Znakomicie poprawia smak zup (grochowa, rosół, owocowa), sosów, naleśników i słodkich ciast smażonych, potraw z mięs i ryb, gulaszu wołowego, cielęcego risotto, pasztetów a także mięsa z rusztu.
Kardamon nadaje świeży, miły smak dyni, marchwi, szarlotkom z jabłek i dyni. Stosuje się go do produkcji likierów i wódek. Jest jedną z najdroższych (po szafranie i wanilii) przypraw używanych w gospodarstwie domowym.
Kardamon jest przyprawą bardzo wzmacniającą żołądek. Poprawia trawienie białka i zapobiega rozmnażaniu wirusów, reguluje funkcje układu trawienia, pobudza apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, wzmacnia organizm, usuwa bóle przy dolegliwościach reumatycznych. Może być stosowany w czasie astmy, zapalenia oskrzeli, kamieni nerkowych, braku łaknienia lub osłabienia, nietrzymania moczu oraz jako środek odżywczy, wzmacniający organizm. Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust.
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Skład: Kardamon mielony
Oferowane przez nas przyprawy pakowane są hermetycznie przez producenta w opakowania uniemożliwiające ich uszkodzenie w trakcie transportu. Sprzedawany przez nas towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności. Każde opakowanie opatrzone jest etykietą zawierającą niezbędne informację: nazwę produktu, numer partii, datę ważności itd. Zdjęcia przypraw są autentyczne - przedstawiają produkt jaki Państwo otrzymają.
|