Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Kardamon (Elettaria cardamomum) Nasiona Obniżka

09-04-2015, 0:18
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.40 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.40 zł     
Użytkownik MagickFind
numer aukcji: 5070532279
Miejscowość Internet
Kupiono sztuk: 8    Zostało sztuk: 12    Licytowało: 8    Wyświetleń: 195   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha











wg.TYPU
·AKA.CJE·MA.CZKI·PA.SSIFLORY·LI.LIE·LOT.OSY·MAN.DRAGORY·P.SIANKOWATE·S.UKULENTY·T.YTOŃ·S.INICUICHI·Ż.EŃ-SZEŃ·JE.DNOROCZNE·D.WULETNIE·W.IELOLETNIE·B.YLINY·T.RAWY·PN.ĄCZA·KR.ZEWY·DR.ZEWA

WŁAŚCIWOŚCI
·AF.RODYZJAK·AN.TYBAKTERYJNE·AN.TYCELLULIT.·AN.TYDEPRESYJNE·AN.TYOKSYDANT·DŁ.UGOWIECZNOŚĆ·EU.FORYCZNE·GR.ZYBOBÓJCZE·MO.CZOPĘDNE·NA.POTNE·OB.NIŻA·TEMP.·ODP.ORNOŚĆ·PAN.ACEUM·PRZ.ECIWBÓLOWE·PRZ.ECIWGORĄCZ.·PRZ.ECIWNOWOTW.·PRZ.ECIWSKURCZ.·PRZ.ECIWWIRUS.·PRZ.ECIWZAPALNE·RE.GENERUJĄCE·RE.LAKSUJĄCE·RO.ZKURCZOWE·RO.ZLUŹNIAJĄCE·US.POKAJAJĄCE·WI.TAMINY·WY.KRZTUŚNE·WZ.MACNIAJĄCE·ZN.IECZULAJĄCE·Z.WIĘKSZA·TEMP.·ZWIĘKSZA·A.PETYT

wg. NARZĄDÓW
·U·K.RWIONOŚNY·U·M.OCZOWY·U·N.ERWOWY·U·O.DDECHOWY·U·P.OKARMOWY·U·ŻÓ.ŁCIOWY·JE.LITA·MÓ.ZG·NE.RKI·OS.KRZELA·PŁ.UCA·SE.RCE·SK.ÓRA·WĄ.TROBA·ŻO.ŁĄDEK
MOJE AUKCJE
BESTSELLERY
▲NAJTAŃSZE▲
▼NAJDROŻSZE▼


GRATIS
Srebro koloidalne przy zamówieniu:

od 30 - 30ml
lub
od70 -100ml

Srebro koloidalne
niszczy patogeny roślin (grzyby, wi.rusy, priony, bakt.erie, jaja szkodników),
sterylizuje glebę i nasiona,
a przy tym jest zupełnie
dla nich nieszkodliwy.
Poprawia kiełkowanie, zatrzymuje rozwój pleśni
i bakt.erii rozkładu.
Zwiększa odpor.ność
i leczy rośliny.
(dla stałych klientów
wybór stężenia - do 50ppm)

Zapraszam również
na stronę O MNIE









Kardamon zielony,
Kardamon malabarski
(Elettaria cardamomum)


pochodzi z południowo-wschodniej Azji
(Indii, Sri Lanki, Malezji, Indonezji)
występuje tam w tropikalnych lasach deszczowych.
Wieczniezielona bylina, o ostrym aromatycznym zapachu
i smaku, w naturalnych warunkach osiąga 2-4 m wysokości.
Liście o długości od 40-60 cm, szerokości ok. 8 cm,
z długą spiczastą końcówką.
Kwiaty białe lub fioletowe (koloru bzu lub jaśniejsze),
rosną na długim (30-60 cm) gronie.
Owocem są trójkomorowe żółto-zielone strąki o dł.1-2 cm, zawierające ciemnobrązowe, drobne nasiona.
Strąki rośliny suszy się, nasiona z wnętrza (całe lub mielone)
są używane w Indiach i kuchni azjatyckiej.
Jest to najpowszechniej uprawiany gatunek kardamonu.
Nasiona są bardzo pachnące(zapach ostry i korzenny),
zawierają olejki eteryczne(ok. 9% olejku kardamonowego).

Rozmnaża się przez podział korzenia lub wysiew nasion.
W Polsce w uprawie doniczkowej nie przekroczy 1m.
Może rosnąć jak roślina doniczkowa
(w lecie może być wystawiany na taras, balkon),
w ogrodzie zimowym lub oranżerii.
Nie toleruje mrozu.

Roślina wymaga zacienionego stanowiska z stale wilgotną ziemią.
Optymalna temperatura dla wzrostu wynosi ok. 22 ° C,
znosi temperatury poniżej 10 ° C.

Kwiaty i owoce dojrzewają tylko w tropikach.
Wykorzystywany jako środek aromatyzujący zarówno jedzenie
i napoje, jako przyprawa do gotowania, oraz w medycynie.
Uprawiany obecnie w Nepalu, Wietnamie, Tajlandii i Ameryce Środkowej oraz w granicach jego naturalnego zasiegu.
Zone10 Zone11 przyprawy







W starożytnym Egipcie używane jako dodatek do perfum.
Po raz pierwszy został przywieziony do Europy około 1200 r.
Kardamon nazywany jest królową przypraw,
obok króla przypraw czarnego pieprzu.
Jest trzecią na świecie najdroższą przyprawą
(pod względem masy), wyprzedza ją tylko szafran i wanilia.

Jest składnikiem wielu indyjskich curry,
oraz podstawą smaku masala chai ( przyprawiona herbata).
Na Bliskim Wschodzie oraz w Iranie, kardamon jest stosowany jako przyprawa do potraw słodkich oraz do tradycyjnego aromatyzowania kawy i herbaty - wzmacnia smak,
jak też wzmaga ich działanie pobudzające.

W Turcji jest używany do nadania smaku czarnej herbacie.
Strąki są również mielone wraz z ziarnami kawy do produkcji proszku, który gotuje się z wodą, aby uzyskać kawę.
Kardamon ma silny, niepowtarzalny smak, z silnie aromatycznym, zapachem żywicy - nie potrzeba go wiele,
aby nadać potrawom smaku. Najlepiej przechowywać w formie nasion, gdyż zmielony, szybko traci smak.

Jest częstym składnikiem w kuchni indyjskiej, również używany do pieczenia w krajach skandynawskich, np. w fińskim słodkim chlebie pulla lub w skandynawskim chlebie Julekake.
Kardamon używany jest również do pewnego stopnia
w pikantnych potrawach.

W Azji Południowej, kardamon jest często używany
w tradycyjnych indyjskich słodyczach.
W Europie najczęściej jest dodawany do pierników.
Może być używany do wytwarzania ginu i produkcji
miodów pitnych. W przemyśle spożywczym używany
do aromatyzowania wódek i likierów.
Nasiona są czasami używane w taki sam sposób,
jak gumy do żucia ( neutralizuje zapach oddechu).







Zielony kardamon jest szeroko stosowany w Azji Południowej
w leczeniu zakażeń zębów i dziąseł, zapobiega i leczy choroby gardła, przekrwienie i gruźlicę płuc, zapalenie powiek,
a także zaburzenia trawienia. Używany do rozbijania kamieni nerkowych oraz w kamicy żółciowej, był stosowany również
jako antidotum zarówno dla jadu węża i skorpiona.

Działa kojąco na bóle brzucha po ciężkim posiłku
(działa anty-kwasowo). Pomaga także zneutralizować
zapach czosnku po spożytym posiłku.

Ma działanie pobudzające i jest uznany za afrodyzjak.

Stosowany w leczeniu niestrawności, łagodzi wzdęcia i kolki,
ma działanie wiatropędne, przeciwskurczowe,
zwiększa wydzielanie śliny i pobudza apetyt.





Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy 5 nasion.








INNE
·HE.RBATY·AD.APTOGENY·PR.ZYPRAWOWE·KA.DZIDŁA·KO.SMETYKA·OZ.DOBNE·OG.RODOWE·TR.UJĄCE

MROZOODPORNOŚĆ
·Zo.ne 12 do +10°C·Zo.ne 11 do +4°C·Zo.ne 10 do -1°C·Zo.ne 9 do -7°C·Zo.ne 8 do -12°C·Zo.ne 7 do -17°C·Zo.ne 6 do -23°C·Zo.ne 5 do -29°C·Zo.ne 4 do -35°C·Zo.ne 3 do -40°C·Zo.ne 2 do -45°C·Zo.ne 1 do -51°C·Zo.ne 0 pow. -51°C

FOLKLOR
·AZ.TEKOWIE·EG.IPCJANIE·IN.DIANIE·IN.DIE·ME.KSYK·MED ·CH.IŃSKA·AJ.URWEDA·RY.TUAŁY·CE.REMONIE·TA.LIZMANY·ON.EIRONAUTYKA·SZ.AMANI·CZ.ARY·UR.OKI·CZ.AROWNICE

wg. DOLEGLIWOŚCI
·AN.GINA·AS.TMA·BE.ZSENNOŚĆ·BÓ.LE ·GŁOWY·CH.OLESTEROL·CU.KRZYCA·GO.RĄCZKA·GR.YPA·G.UZ·KA.MICA·KA.SZEL·KA.TAR·ZAB. ·LAK.TACJI·ZAB. ·LI.BIDO·ZAB. ·ME.NSTRU.·MI.GRENA·NA.DWAGA·NE.RWOBÓLE·NI.EPŁODNOŚĆ·CH. ·PAR.KINSONA·PA.SOŻYTY·PR.ZEZIĘBIENIE·R.EUMATYZM·P.ROBL. ·SK.ÓRNE·S.TARZENIE SIĘ·S.TRES·PROBL. TR.AWIEN.·U.ZALEŻNIENIA·W.RZODY
NOWOŚCI
OBNIŻKI

Koszt przesyłki
jest jednakowy przy dowolnej
ilości zakupionych przedmiotów, w końcu wszystko wysyłam w jednej kopercie, koszt przesyłki:


2zł list ekonomiczny
(czasami trzeba na nie dłużej poczekać z winy Poczty i 1 na 100 nie dociera, ale za to nie odpowiadam)

5zł polecony priorytet

(polecam przy większym zamówieniu, w razie zaginięcia na poczcie można złożyć reklamację)

Instrukcje kiełkowania
i uprawy wysyłam na prośbę drogą mailową.
Kardamon (Elettaria cardamomum) Nasiona Obniżka