|
Witam na mojej aukcji,
Wszystkie oferowane na aukcjach rośliny i nasiona pochodzą z mojego ogrodu, oczka wodnego, a nie z importu np. z Holandii (te importowane są piękne, ale tylko jeden rok, później giną - kto miał, ten wie), a ogrodowe to gwarancja przyjęcie i szybkiej aklimatyzacji w nowym miejscu.
UWAGA:
WPŁATY MOŻESZ DOKONAĆ DO 30 DNI OD DNIA ZAKUPU !!!
a oto moja oferta:
Warto dać sobie i dzieciom warzywka z własnego ogródka, bez chemii J)
CENNE ZIOŁO NA PARAPET !!!
KARDAMON
Elettaria cardamomum
Przedmiotem aukcji jest piękna sadzonka kardamonu – ze zdjęcia miniaturkowego.
UWAGA- jest to oferta jedyna na Allegro !!
Drzewo Kardamonowe stanowi około 50 gatunków drzew z rodziny wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i Australii. Kardamon jest korą kardamonowca. Wiecznie zielone drzewo kardamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Jego duże, podłużne, mocno żyłkowane młode liście są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe owoce są niepozorne.
Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń. Największymi producentami kardamonu są: Sri Lanka, Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje leżące na Oceanie Indyjskim.
Najwyższą jakość ma kardamon ze Sri Lanki. Właściwości
Najważniejszym składnikiem kardamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy, skrobia.
Zastosowanie Kardamon ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. W kuchni znakomicie nadaje się do dań słodkich jak również pikantnych. Stosuje się do jagnięciny, do dań z ryżu, kompotów, zwłaszcza z gruszek, do deserów, kołaczy miodowych, szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, herbaty, ponczu, wina grzanego, piwa grzanego. Przyprawa ta jest lubiana i powszechnie wykorzystywana w gastronomii. Kardamonem przyprawia się kompoty, soki owocowe, wina grzane oraz inne napoje. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Zapach kardamonu pochodzi od olejku kardamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Z liści i gałęzi kardamonowca destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek kardamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. W medycynie ludowej jest stosowany przy przeziębieniach, w stanach ogólnego osłabienia, bólach mięśni, biegunce, impotencji, chorobach skóry, zakłóceniach rytmu serca oraz w chorobach kobiecych. Wchodzi w skład curry. Kardamon to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Roślina ta pochodzi z Chin i już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o niej w chińskiej księdze zielarskiej.Egipcjanie importowali kardamon z Chin 2000 lat p.n.e..
Przy zamówieniu na kwotę powyżej 20 zł - prześlę miły gratis w postaci dodatkowych nasion - niespodzianki .
Przy zakupie powyżej 200 zł - DOSTAWA GRATIS
|
|