Opis produktu
Karafka na wino to elegancki sposób serwowania wina, przy eleganckiej kolacji jak i na co dzień. Karafka może służyć również do podawania soków czy wody.
W zestawie karafka z lejkiem do dekantacji. Lejek służy do oddzielenia z wina osadu, który tworzy się w szczególności w czerwonych winach.
Wymiary:
wysokość 21 cm,
pojemność 1 litr
Materiał:
Szkło
Polecamy również:
1. karafka 30[zasłonięte]703
2. lejek do dekantacji 30[zasłonięte]705
Dekantowanie
Przelewanie wina z butelki do innego naczynia, np. karafki, nazywa się dekantowaniem. Z biegiem czasu w winach, szczególnie czerwonych, powstaje osad. Aby go usunąć wino się dekantuje, czyli zlewa płyn znad osadu. Najpierw butelkę z winem należy postawić na kilka dni (a przynajmniej na kilkanaście godzin), aby osad pozostał na dnie. Potem delikatnie otworzyć korek i pewnym ruchem przelać wino do karafki. Butelkę trzeba trzymać nad źródłem światła - np. świecą, aby widzieć gromadzący się przy szyjce osad. Nie wolno dopuścić do bulgotania i wzburzenia osadu.
Piotr Kamecki, wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich podkreśla, że z win czerwonych pija się w Polsce głównie młode, a w ich przypadku dekantacja ma na celu przede wszystkim napowietrzenie:
- Dzięki temu wino oddycha, utleniają się taniny i ma ono pełniejszy aromat. W naszym kraju nie przelewa się białych win, ale na Zachodzie jest to dosyć rozpowszechnione, szczególnie w rybnych restauracjach. Także i w tym wypadku chodzi o napowietrzenie wina.
Zródło: http://www.swiat-alkoholi.pl/site/?item=19&m_art_id=55