KAPUSTA CHIŃSKA -PAK CHOY (Brassica rapa L. subsp. chinensis (L)
Dieta bogata w warzywa i owoce pozwala zachować równowagę w organiźmie, nasycić go potrzebnymi składnikami odżywczymi oraz zminimalizować ryzyko powstawania nowotworów. Główną przyczyną nadwagi i problemów ze zdrowiem jest jedzenie żywności mało wartościowej czyli żywności przetworzonej.
Skala ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000. W pożywieniu ocenia się zawartość: - wapnia, karotenoidów (beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny likopenu) - błonnika, kwasu foliowego, glukozynolatów, żelaza, magnezu - niacyny, selenu - witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B6, witaminy B12 - witaminy C, witaminy E, cynku - antyoksydantów, ocenia się możliwości antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników.
Skala ANDI. WARZYWA ZIELONE 1. Nać gorczycy i rzepy, kapusta ozdobna 1000 2. Jarmuż 1000 3. Rukiew wodna 1000 4. Kapusta chińska (bok choy) 824 5. Szpinak 739 6. Rzepa naciowa 715 7. Kapusta pekińska 704 8. Brukselka 672 9. Boćwina 670 10. Rukola 559
POZOSTAŁE 1. Rzodkiewka 554 2. Kiełki fasoli 444 3. Czerwona papryka 366 4. Cykoria czerwona (radicchio) 359 5. Rzepa 337 6. Marchew 336 7. Kalafior 295 8. Karczoch 244 9. Pomidor 190 10.Dynia piżmowa 156
c.d.: http://terapiasokami.pl/skala-andi-dr-fuhrman
Kapusta chińska, roślina wywodząca się z Azji, zwana również pak choy, bok choy, chińską kapustą białą lub chińską boćwiną. Nie wytwarza ona główek, lecz zbite rozety liściowe, które mogą być spożywane w całości, najsmaczniejsze są jednak ich zgrubiałe ogonki liściowe. Zaletą kapusty chińskiej jest krótki okres wegetacji. Zbiory, w zależności od odmiany, można rozpoczynać już po niecałych 4 tygodniach po posadzeniu rozsady.
Odmiany o białych lub zielonych ogonkach osiągają średnią wysokość 30–40 cm, natomiast formy wysokie (należące do tak zwanego typu Taisai) mogą dorastać do wysokości ponad 60 cm.
Kapusta chińska może być uprawiana z rozsady zarówno na zbiór wiosenny (siew nasion koniec marca — początek kwietnia, sadzenie w III dekadzie kwietnia), jak i na zbiór jesienny (nasiona wysiewa się wtedy po połowie lipca, rośliny sadzi się do połowy sierpnia). Roślina ta pochodzi z obszaru klimatu chłodnego i dobrze rośnie przy temperaturze 13–16°C. W późniejszej fazie wzrostu znosi krótkotrwałe przymrozki, nawet do –4°C. W uprawie wiosennej, wskutek oddziaływania na młode rośliny niskiej temperatury, może dochodzić do przedwczesnego "wybijania" w pędy kwiatostanowe. Korzystniejsze warunki pogodowe dla kapusty chińskiej panują w uprawie jesiennej, stąd też ten termin produkcji jest najbardziej polecany. Wysoka temperatura w połączeniu z długim dniem, czyli warunki panujące na początku wzrostu roślin w uprawie letnio-jesiennej, mogą jednak również i wtedy powodować "wybijanie" w pędy nasienne. Istnieją w tym względzie różnice odmianowe — jesienią bardziej podatne na "wybijanie" w pędy kwiatostanowe są odmiany białoogonkowe.
Więcej o uprawie na: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1648
Pak Choi jest delikatne w smaku, nieco zbliżone do smaku pomiędzy kapustą a szpinakiem. Liście Pak Choi szybko żółkną, więc należy je zużyć w ciągu 2-3 dni. Odmiany zielonoogonkowe przechowują się lepiej niż białoogonkowe. Kapusta chińska jest bardzo wrażliwa na działanie etylenu, który powoduje szybkie żółknięcie liści i ich odpadanie.
AUKCJA OBEJMUJE WYDAJNE OPAKOWANIE 200 szt. NASION.
Pochodzenie : Chiny (04.2013).
Wysyłka: list polecony lub zwykły w kopercie bąbelkowej (uwaga: wysyłka zwykłym listem nie jest rejestrowana - sprzedający nie bierze odpowiedzialności za ewentualne zagubienie takiej przesyłki po nadaniu).
kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu |
|
|