KAPTAN 50WP
ŚRODEK GRZYBOBÓJCZY
10g
Środek do zaprawiania bulw i cebul roślin ozdobnych oraz przeciwko chorobom owoców i warzyw
ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI
I. OPRYSKIWANIE
Rośliny sadownicze.
Środek można stosować podczas całego sezonu wegetacyjnego.
jabłoń - parch jabłoni, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych, drobna plamistość liści jabłoni.
grusza - parch gruszy, brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych
morela - parch brzoskwini, dziurkowatość liści drzew pestkowych, brunatna zgnilizna drzew
pestkowych
brzoskwinia - parch brzoskwini
wiśnia - gorzka zgnilizna wiśni
Zalecana dawka: 3-4,5 kg/ha
Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha
Rośliny warzywne:
fasola - antraknoza fasoli
Zalecana dawka: 1,2 kg/ha
Zalecana ilość wody: 600 l/ha
Opryskiwać 2 razy po wschodach roślin co 10 dni oraz 2 razy w okresie formowania strąków co 7-10 dni.
Rośliny ozdobne.
narcyz, tulipan, mieczyk ( moczenie ) - fuzarioza
Zalecane stężenie : 0,5-1% ([zasłonięte]500-10 g środka w 100l wody)
Przed sadzeniem moczyć cebule przez 30 minut w cieczy użytkowej.
inne rośliny ozdobne w gruncie i pod osłonami - szara pleśń, septorioza, plamistość liści, parch
cebuli, sucha zgnilizna bulw i łodyg mieczyka, opadzina liści azalii, powłocznik azaliowy, czarna
zgnilizna korzeni cyklamena, zaraza lilaka, antraknoza wyżlinu, rak pędów róż, zamieranie pędów róż.
Zalecane stężenie: 0,2-0,3% (200-300 g środka na 100 l wody )
Zalecana ilość cieczy użytkowej:[zasłonięte]500-10 l/ha.
Ilość cieczy użytkowej dostosować do wielkości i zagęszczenia roślin.
Środek stosować zapobiegawczo co 10-14 dni.
Opryskiwać co najmniej trzykrotnie od momentu wybijania się pędów wikliny co 7 dni oraz od końca
lipca do połowy października co 10-14 dni.
UWAGI:
1. Przed zastosowaniem środka na rośliny ozdobne wykonać na każdej uprawianej odmianie próbny
zabieg w celu sprawdzenia, czy w ciągu 7 dni nie wystąpiły objawy uszkodzenia roślin.
2. Krótsze odstępy między zabiegami zachować w przypadku większego zagrożenia chorobą.
OKRES KARENCJI (okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do
konsumpcji): jabłoń, grusza, morela, brzoskwinia, wiśnia, fasola - 7 dni
II. ZAPRAWIANIE
groch - rizoktonioza,fuzarioza, askochytoza, zgorzel siewek.
Zalecana dawka : 300g/100 kg nasion lub z dodatkiem 800 ml wody na 100 kg nasion.