Rewolucja w piwowarstwie domowym !!!
Jeżeli jesteś znudzony podobieństwem wielu gatunków piw dostępnych w polskich sklepach? Chcesz spróbować czegoś szczególnego, wyjątkowego w smaku i aromacie? A może szukasz hobby, z którego będziesz mógł się cieszyć w towarzystwie przyjaciół?
Trafiłeś idealnie!!!
Sprzęt do produkcji PIWA DOMOWEGA
|
Kapslownica dwuramienna
Przeznaczona do kapslowania butelek kapslami o wymiarze fi 26mm.
Przeznaczona do kapslowania butelek kapslami o wymiarze fi 26mm.
Użytkowanie
Kapsel nakładamy na butelkę a następnie odchylając ramiona kapslownicy do góry nakładamy ją na kapsel. Następnie jej ramiona ściągamy w dół, aż do momentu, gdy poczujemy opór. Po zakapslowaniu butelki ramiona ( z wyczuciem ) unosimy do góry i zdejmujemy kapslownicę z butelki.
|
Nie czekaj !!! Dołącz już dziś do grona piwowarów domowych.
W produkowaniu piwa nie ma nic trudnego!!! Tutaj nie trzeba żadnych skomplikowanych urządzeń lub czynności, wystarczy około 20 litrów wody, cukier i odrobina cierpliwości, a w zamian otrzymasz do 23 litrów znakomitego piwa, które nie zawiera chemicznych dodatków, a jego smakiem będziesz mógł zachwycić nie tylko domowników. Robienie piwa jest znacznie prostszym i mniej czasochłonnym zajęciem niż produkowanie wina!!! Zrób sobie piwo jakie lubisz, wystarczy że wybierzesz jeden z dostępnych na naszych aukcjach zestawów.
TUTAJ instrukcja przygotowania piwa z brew-kitów oraz strona O MNIE
*Powyższa instrukcja ma charakter uniwersalny. Szczegółowe zalecenia dotyczące przygotowania brzeczki, fermentacji i butelkowania dołączone są do poszczególnych rodzajów koncentratów (Coopers, John Bull, Muntons, Brewferm, Browamator, Brewmaker, WES)
|
Pozstały sprzęt potrzebny do produkcji Piwa Domowego na innych naszych aukcjach:
|
|
|
Brązowa butelka PET 0,9 litra.+ nakrętka
Trwałe, lekkie, wielorazowe, nietłukące się butelki PET z nakrętkami o pojemności 0,9 litra są niezastąpionym opakowaniem dla twojego piwa lub wina. Łatwo dająca się wymyć butelka dzięki swojej brązowej barwie zabezpieczy twoje piwo przed szkodliwym działaniem światła. Butelka doskonale nadaje się do wtórnej fermentacji piwa jak również do leżakowania zarówno piwa domowego jak i wina.
Idealna dla piwowarów domowych !!!
Dzięki swoim właściwością butelki PET znalazły uznanie wśród piwowarów domowych na świecie. Na rynku krajowym z dokładnie takich butelek do rozlewania swoich produktów korzysta kilka małych lokalnych browarów i kilkanaście winnic.
|
|
Mieszadło plastikowe 50 cm
Charakterystyka: Tworzywo, z którego wykonane jest mieszadło jest fizjologicznie nieszkodliwe i dopuszczone do kontaktu z artykułami spożywczymi. Odporne na wysoką temperaturę. Użytkowanie: Tworzywo sztuczne jest najbardziej polecane w kontakcie z winem czy piwem. Nie zaleca się stosowania łyżek drewnianych, gdyż pod wpływem gorącej wody ich brzegi stopniowo pękają, a powstające w ten sposób szczeliny mogą stać się siedliskiem bakterii. Narzędzia metalowe mogą zaś wchodzić w reakcję z drożdżami i kwasami zawartymi w moszczu stąd również nie są wskazane.
Polecane przede wszystkim do produkcji piwa
|
|
Rurka do butelkowania
Rurka z zaworkiem gwarantuje wygodny i precyzyjny rozlew piwa do butelek. Możliwość zamontowania na standardowym kraniku do pojemnika fermentacyjnego, lub na wężu do obciągu piwa lub wina z balonu szklanego. Użycie rurki z zaworem gwarantuje szybkie, proste a przede wszystkim czyste i wygodne butelkowanie.
Sposób użycia: Rurkę z zaworkiem założyć na kran. Otworzyć kran. Koniec rurki włożyć do butelki do momentu kiedy jej końcówka oprze się o dno butelki. Zaworek na końcu rurki otwiera się w momencie oparcia końca rurki o dno butelki. Po napełnieniu butelki unieść rurkę (lub obniżyć butelkę ) w momencie kiedy zaworek przestanie się opierać o dno butelki przestanie przez nią lecieć piwo. Sprzęt dla rozlewania butelek piwa. Wyposażona w zawór, który otwiera się zepchnięte na dno butelki. Pozwala na łatwe skręcone w butelkę piwa bez piany piwa. Zalecamy dezynfekcję sprzętu przed każdorazowym użyciem.
Przeznaczenie: Uniwersalne, do rozlewu każdego rodzaju napoju (piwo, wino, soki, inne)
|
|
Kapsle złote i czarne
Charakterystyka produktu:
Kapsle dopasowane są do butelek o średnicy zewnętrznej kołnierza 26 mm. Praktycznie pasują na wszystkie butelki z rodzimych ale nie tylko browarów
|
|
Kapslownica dwuramienna
Przeznaczona do kapslowania butelek kapslami o wymiarze fi 26mm.
Przeznaczona do kapslowania butelek kapslami o wymiarze fi 26mm.
Użytkowanie
Kapsel nakładamy na butelkę a następnie odchylając ramiona kapslownicy do góry nakładamy ją na kapsel. Następnie jej ramiona ściągamy w dół, aż do momentu, gdy poczujemy opór. Po zakapslowaniu butelki ramiona ( z wyczuciem ) unosimy do góry i zdejmujemy kapslownicę z butelki.
|
|
Szczotka do mycia butelek
Uniwersalna szczotka do mycia butelek. Wygodna w użyciu. Drut, na którym umieszczone jest włosie szczotek jest sztywny, aczkolwiek wciąż bardzo sprężysty, dzięki czemu nie pęka pod wpływem wyginania go we wszystkich kierunkach, co ułatwia bardzo proces dokładnego czyszczenia butelek.
|
|
Rurka fermentacyjna PCV - plastikowa
Rurki plastikowe - wykonane z bardzo wysokiej jakości tworzywa sztucznego PVC, charakteryzującego się dużą wytrzymałością. Posiadają duże banieczki, co zapewnia wolniejsze odparowywanie wody w czasie prowadzonej fermentacji. Dopasowane są do otworu znajdującego się w korkach gumowych do balonów. Charakterystyka produktu: : Tworzywo, z którego wykonane są rurki posiadają wszelkie zezwolenia do kontaktu z żywnością, atest PZH. Użytkowanie: Rurka fermentacyjna wypełniona wodą stosowana jest w procesie fermentacji w celu zabezpieczenia zawartości nastawu przed natlenieniem, a jednocześnie umożliwia regularne wydobywanie się dwutlenku węgla powstającego podczas zachodzącego procesu.
Dzięki przesuwającemu się słupowi wody możemy obserwować zmieniającą się intensywność procesu fermentacji z etapu burzliwego (intensywne bulgotanie) do stacjonarnego. Rzeczą naturalną jest parowanie wody stąd pamiętać należy o uzupełnianiu jej poziomu w rurce. Niedopatrzenie tej czynności spowodować może zbyt intensywne natlenienie się płynu, co za tym idzie utlenienie się powstającego etanolu do kwasu octowego. Ten niekorzystny proces wywołać mogą również muszki owocowe, które dostaną się do naczynia. UWAGA: w przypadku ograniczonej możliwości kontroli poziomu wody w rurce, wypełnić możemy ją mniej parującą oleistą cieczą. |
|
Pojemnik fermentacyjny 30l z kranem
Opis produktu 1.Pojemniki zamykane są szeroką, plastikową pokrywą z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej 2.Pojemniki te dają również możliwość zamontowania kątowej rurki fermentacyjnej, po uprzednim wywierceniu otworu z boku pojemnika, w jego górnej części. Pozwala to na prowadzenie fermentacji w kilku pojemnikach jednocześnie, stawiając je jeden na drugim. 3.Do pojemnika dołączony jest kran spustowy Przeznaczony głownie w momencie fermentacji piwa. Kranik tego pojemnika znajduje się na takiej wysokości, która umożliwia po pierwszej fermentacji całkowite zlanie piwa z nad osadu drożdżowego. Kran spustowy mimo tak niskiego montażu nie przeszkadza też w tym, aby pojemnik umieszczać na płaskiej powierzchni, gdyż można go bez problemu obracać na boki. Charakterystyka produktu: Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki charakteryzuje się dużą wytrzymałością i elastycznością. Pojemniki posiadają atest PZH dopuszczający je do kontaktu z produktami spożywczymi. Pojemniki są odporne na przebarwienia powstające w wyniku kontaktu z garbnikami pochodzącymi z owoców. Biała barwa pojemnika nie jest przypadkowa, gdyż tworzywo w każdym innym kolorze może pod wpływem powstającego alkoholu ulec odbarwieniu, czego konsekwencją może być przeniknięcie trujących substancji barwnikowych do wina.
|
|
Winomierz (cukromierz)(BLG)do pomiaru cukru i alkoholu
Charakterystyka produktu: : Głównymi elementami miernika są: probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C. Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt Zakres: od 0 do 24°Blg ( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu)) Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami: -przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty - odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia. Użytkowanie : W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy
|
|
Stojak - suszarka na butelki. Segmentowa suszarka na 45 butelek
Nadzwyczaj praktyczne i użyteczne urządzenie służące do suszenia butelek do piwa, wina i innych napojów. Jednocześnie można suszyć dezynfekować lub przechowywać aż 45 butelek. Możliwy jest również montaż na szczycie suszarki sterylizatora mechanicznego dostęnego na innej mojej aukcji. Konstrukcja suszarki gwarantuje skuteczną dezynfekcje oraz suszenie butelek bez zajmowania całej kuchni lub łazienki, a co najważniejsze bez wody na podłodze. Bardzo łatwa w montażu i myciu suszarka, wyprodukowana w Unii Europejskiej wykonana jest z czerwonego tworzywa sztucznego.
|
|
Myjka do butelek nakładana na stojak/suszarkę Użytkowanie: Do naczynia wlewa się niewielką ilość wody ze środkiem dezynfekującym (pirosiarczynem potasu). Następnie butelkę odwraca się do „góry dnem” i w jej środku umieszcza wystający element myjki. Pod wpływem nacisku wytwarza się podciśnienie, które kieruje strumień wody do wnętrza butelki. Urządzenie proste w obsłudze. Znacznie ułatwiające proces dokładnego mycia butelek.
|
Nie czekaj !!! Dołącz już dziś do grona piwowarów domowych.
Jeszcze nigdy nie ważyłeś piwa ani nie robiłeś wina? Nie masz potrzebnego sprzętu? Cały niezbędny i przydatny sprzęt do produkcji piwa domowego kupisz na innych naszych aukcjach
Do sporządzenia piwa z proponowanych zestawów niezbędne będą: pojemnik fermentacyjny ok. 30l (lub szklany balon na wino), około 46 butelek do piwa 0,5l, kapslownica i kapsle lub 25 butelek PET 0,9l przydać się również może: termometr, miernik zawartości cukru (tzw. aerometr dzięki któremu łatwo określimy zawartość alkoholu w naszym piwie), miarka do cukru, myjka do butelek oraz środek dezynfekujący.
Pamiętaj !!! Na aukcji sprzedawany jest brewkit do produkcji piwa którego nazwa podana jest w tytule aukcji.
Pamiętaj !!! Piwo domowe jak każdy inny napój alkoholowy należy spożywać z umiarem. Piwa domowego nie wolno sprzedawać. Kierowanie pojazdem mechanicznym pod wpływem alkoholu jest zabronione i surowo karane.
Oświadczam że, projekt, opis aukcji oraz jej tytuł są całkowicie mojego autorstwa. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części oraz zdjęć wykorzystanych w opisie aukcji bez mojej zgody jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich. Podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170
Informacja dla pracowników Allegro: NA AUKCJI SPRZEDAWANY JEST TYLKO JEDEN RODZAJ SPRZĘTU JEDNOZNACZNIE OKREŚLONY W TYTULE AUKCJI. Na aukcji nie jest sprzedawane piwo ani żaden inny alkohol. Sprzedawany zestaw nie zawiera alkoholu i służy do produkcji piwa domowego metodą fermentacji na własny użytek, co w Polsce jest dozwolone na podstawie ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2004 r. Nr 34, poz. 292). Aukcja zgodna jest również z ustawą z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tekst jednolity: Dz. U. 2007 r. Nr 70 poz. 473). Wszystkie linki/odnośniki zamieszczone w opisie aukc
|