Kwiaty
tego gatunku kwitną tylko od rana do popołudnia i w tym samym dniu
powstaje już owoc. Szybkość tego procesu stała się symbolem przemijania.
Jest wzmianka w Biblii na ich temat: Ich białe kwiaty oznaczają siwe włosy
starzejących się osób, zwisające na długich szypułkach owoce to pochylone
wiekiem głowy, a nagłe pęknięcie owoców symbolizuje śmierć.
WŁAŚCIWOŚCI
SMAKOWE: Pąki kwiatowe stanowią przyprawę - im mniejsze tym cenniejsze
- o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli,
occie, oliwie lub winie nazywane są kaparami. Pikantny smak zawdzięczają
łatwo ulatniającej się rutynie. Gotowe kapary są ciemnozielone z jasnymi
kropkami, mają wielkości ziaren grochu. Stosuje się je do: do
przyrządzania marynat, majonezów, do zimnych mięs, sosów, do sałatek
rybno-mięsnych, do jajek, potraw z pomidorami. Jadalną częścią rośliny są
również marynowane owoce. WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Według medycyny
ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn.
Picie soku ze świeżych owoców pomaga przy niedoczynności tarczycy, odwar z
korzeni służy do leczenia ran, stanów nerwicowych i migrenach. Żucie kory
pomaga na ból zębów, korze również przypisywane jest łagodzenie bólów
reumatycznych, preparaty z korzeni stosowane są przy żółtaczce, chorobach
śledziony i wątroby. OPIS ROŚLINY: Niski, zimozielony krzew do 1 m
wysokości o płożących pędach, liście owalne ogonkowe. Kwiaty duże, o
średnicy do 7 cm. białe lub różowe, osadzone pojedynczo na długich
szypułkach wyrastają z nasady ogonka liściowego i pojawiają się w lipcu i
sierpniu. Owocem jest wielonasienna jagoda wielkości śliwki.
|
Roślina mało
wymagająca, w skrajnych warunkach w naturze może wytwarzać korzenie palowe
nawet do 10m. Należy posadzic do doniczki z dobrym drenażem, ziemi
przepuszczalnej, podlewanie bardziej oszczędne niż zalewanie.
|