Wieloletnia, zimozielona, krzewiasta roślina, osiągająca do 1m
wysokosci, posiada zaokrąglone, mięsiste liście i duże, słodko
pachnące, różowo-białe kwiaty, o śr. do 7 cm.
Jest znana z jadalnych pączków kwiatowych i owoców często
marynowanych i używanych jako przyprawa.
Występuje naturalnie w prawie wszystkich krajach
śródziemnomorskich, nie wiadomo czy jest rodzima
dla tego regionu. Można je spotkać na ścianach zabytkowych
rzymskich twierdz, na Ścianie Płaczu, na murach
zamku Santa Barbara ( Hiszpania).
Kapary wymagają półsuchego klimatu i średnich rocznych
temperatur około 14 ° C, są wrażliwe na mróz.
Tolerują gleby piaszczyste, kamieniste lub żwirowe,
z niską zawartością materii organicznej.
W Polsce mogą być uprawiane jako roślina pokojowa
lub szklarniowa, od maja do września mogą rosnąć na zewnątrz.
Można je łatwo rozmanażać z nasion zebranych z dojrzałych
owoców, sadząc je w przepuszczalnym podłożu.
Nasiona kiełkują zwykle od dwóch do czterech tygodni,
niekiedy mogą wymagać zimnej stratyfikacji.
Sadzonki można też uzyskać, przez ukorzenianie
zdrewniałych pędów.
Solone lub marynowane w oliwie, winie, solance z octem,
nierozwinięte pąki kwiatowe są popularna przyprawą,
im są mniejsze tym ich cena jest wyższa.
Są częstym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej,
w szczególności cypryjskiej, włoskiej i maltańskiej.
Jest to charakterystyczny składnik kuchni włoskiej, zwłaszcza
na Sycylii i w południowych Włoszech.
Powszechnie stosowane w zimnych sosach, sałatkach,
sałatkach z makaronem, na pizzę, kanapki i w sosach
do makaronu (np. spaghetti alla puttanesca).
Znane są również jako jeden ze składników sosu tatarskiego,
często używane w daniach w połączeniu z oliwkami, cebulą,
czosnkiem, bazylią lub pomidorami.
Czasami zastępuje się nimi oliwki w przybraniu do martini.
Kapary powinno się dodawać pod koniec gotowania,
zbyt długo smażone lub duszone, tracą swój smak.
Dojrzałe owoce są przygotowane podobnie jak pąki kwiatów
i sprzedawane jako przekąska. Marynowane są serwowane
głównie jako przystawka w krajach arabskich lub tapas
w Hiszpanii. Liście kaparów, które są zwykle trudne do
znalezienia poza Grecją, są stosowane szczególnie do sałatek
i innych dań. Zwykle są marynowane lub gotowane
i konserwowane w słoikach z solanką podobnie
jak pąki kaparów. Młode liście, są również dodawane do
sałatek po krótkim blanszowaniu.
Suszone liście są również stosowane jako substytut
podpuszczki w produkcji wysokiej jakości serów.
Wysuszone i zmielone kwiaty równiez stosuje się
jako przyprawę, a spopielonymi korzeniami
rośliny zastępuje się sól. Niekiedy kapary zastępuje się
niedojrzałymi nasionami nasturcji (Tropaeolum majus),
nasiona te są jadalne i mają podobny smak.
Już od czasów biblijnych uważano że kapary są afrodyzjakiem.
Według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc
w leczeniu impotencji u mężczyzn.
Współcześnie w roślinie zidentyfikowano różne
flawonoidy min. rutynę. Kapary zawierają najwięcej kwercetyny
niż jakiekolwiek inne rośliny.
Liście, kwiaty i owoce mogą mieć działanie przeciwnowotworowe,
dlatego powinny być często spożywane.
Selen, obecne również w wysokich stężeniach w kaparach jest
też związany z zapobieganiem pewnym postaciom raka.
W greckiej medycynie ludowej, herbata sporządzona z korzenia
i młodych pędy była podawana na reumatyzm.
Dioskurydes również spisał instrukcje dotyczące stosowania
korzeni, liści i nasion które mają działanie przeciwzapalne.
Kora, liście i korzenie mają działanie moczopędne, ochraniają
naczynia krwionośne i zmniejszają szkodliwe skutki toksycznych
substancji (alkoholu, leków, narkotyków, leków
antykoncepcyjnych) chronią przed nimi organizm,
a zwłaszcza wątrobę.
Kora zebrana z roślin wiosną lub jesienią
była suszona i stosowana w medycynie ludowej w leczeniu
dny, hemoroidów i żylaków. Kora jest znana również jako
środek przeciwbólowy, w leczeniu zakażeń przewodu
pokarmowego. Suszone pąki kwiatowe są używane jako środek
przeczyszczający, pobudzający apetyt i zapobiegający zaćmie.
Zewnętrznie, stosowane w leczeniu infekcji oczu.
Liście, roztarte z małą ilością wody i wcierane w skórę
są wykorzystywane do użytku zewnętrznego na
ukąszenia owadów i pokrzywkę.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy 10 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U afrodyzjak moczopędne odporność przeciwbólowe przeciwnowotworowe przeciwzapalne zwiększa apetyt u pokarmowy zab. libido reumatyzm wieloletnia pokojowa ozdobna w donicy na balkon zimozielone przyprawa pachnące kwiaty jadalne kwiaty zone 9 zone 10 zone 11