|
Podłoże to jest idealne do założenia hodowli grzybów "Kania" w ogrodzie. Najlepszym czasem założenia hodowli jest okres od marca do końca października. Podłoże to można przechowywać w chłodnym miejscu (+ 2 stopnie do + 8 stopni) przez 4 tygodnie.
Założenie uprawy w ogrodzie
- Należy wykopać w ogrodzie w półcieniu lub w cieniu (np. pod krzewem lub drzewem) mały dołek, tak aby całe podłoże się tam zmieściło.
Wskazówka: grzyby Kania rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie! .
- Proszę usunąć opakowanie z folii, położyć podłoże w dołku i przykryć ok.. 3-centymertową warstwą (dobrej) ziemi. Idealna byłaby ziemia kompostowa, może być także torf. Zaleca się ziemię próchniczą w pobliżu krzewów i drzew.
Pielęgnacja
W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, wymagana pielęgnacja ogranicza się do krótkiego spryskiwania ziemi przykrywającej podłoże, ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada. Zaleca się ochraniać podłoże przed zbyt dużą ilością wilgoci, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Grzyb Kania rośnie - podobnie jak w środowisku naturalnym - tylko w czasie od lipca do października, tzn. jeśli założycie Państwo uprawę wiosną, proszę cierpliwie poczekać, ponieważ może się zdarzyć, że pierwsze grzyby pojawią się dopiero w roku następnym!
Ważne: podczas zbiorów proszę uważać na to, czy rzeczywiście zbieracie Państwo grzyb Kania (Macrolepiota procera)! Uwaga: nie spożywać surowych grzybów "Kania".
Młode grzyby można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 3 dni. Świeże, surowe grzyby Kania można doskonale zamrażać. Grzyby należy oczyścić, pokroić w drobne kawałki i zamrozić bez blanszowania. Zamrożone można przechowywać przez 6-8 miesięcy. Także gotowe dania z grzybów można zamrażać. W celu rozmrożenia należy grzyby podgrzewać, podobnie jak warzywa.
ZAPRASZAMY NA INNE AUKCJE GDZIE ZNAJDĄ PAŃSTWO MIKORYZY I GRZYBNIE
NA TEJ AUKCJI LICYTUJESZ:
- substrat do uprawy kanii o wadze ok 3kg.
- Szczegółowa instrukcje użytkowania.
GRZYBNIA PRODUKOWANA JEST NA BIEŻĄCA.
DLATEGO, ZE WZGLĘDU NA CHARAKTER PRODUKTU (grzybnia musi być przechowywana w odpowiednich warunkach) CZAS REALIZACJI ZAMÓWIENIA MOŻE WYNIEŚĆ PONAD TYDZIEŃ !
ZASTRZEGAMY MOŻLIWOŚĆ PÓŹNIEJSZEJ WYSYŁKI
ZE WZGLĘDU NA ZŁE WARUNKI ATMOSFERYCZNE
|