WŁASNE KANIE W TWOIM OGRODZIE GRZYBNIA KANI 3 kg ZAGRZYBIONE PODŁOŻE DO UPRAWY GRZYBÓW W OGRODZIE WRAZ Z INSTRUKCJĄ Najświeższa produkcja na sezon 2014
Założenie uprawy w ogrodzie
Uprawę zakładamy od marca do końca października.
1. Należy wybrać w ogrodzie odpowiednie miejsce
2. Wykopać mały dołek aby całe podłoże się tam zmieściło
3. Umieścić podłoże w dołku
4. przykryć ok. 3 cm warstwą (dobrej) ziemi, kompostu lub torfu
Wskazówka: grzyby Kania rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie!
Pielęgnacja w czasie wzrostu grzybni
W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, spryskujemy ziemię przykrywającą podłoże,
ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada.
Pamiętaj Kania lubi raczej suche miejsca.
Kania chętnie rośnie nawet pod drzewkami
Zbiory
Grzyb Kania rośnie w środowisku naturalnym od lipca do października. Zagrzybione podłoże zwiększa możliwość zbiorów kani w ogodzie do 99% (gdyż samorzutne pojawienie się grzybów z naturalnego środowiska jest często długotrwałe). Jeśli założycie Państwo uprawę wiosną, proszę cierpliwie poczekać, ponieważ może się zdarzyć, że pierwsze grzyby pojawią się dopiero w roku następnym!
Ważne: podczas zbiorów proszę uważać na to, aby zbierać tylko grzyb Kania (Macrolepiota procera)!
Opis
Grzyb "Kania” należy do największych występujących u nas grzybów, średnica jego kapelusza może osiągnąć 30 cm. Do gotowania używa się jedynie kapeluszy, korzeń jest często zdrewniały, nawet u młodych grzybów.
Grzyby te szybko nasiąkają wodą i tracą przy tym swój aromat, z tego względu należy je w miarę możliwości czyścić tylko papierowym ręcznikiem. Młode grzyby można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 3 dni. Świeże, surowe grzyby Kania można doskonale zamrażać. Grzyby należy oczyścić, pokroić w drobne kawałki i zamrozić bez blanszowania. Zamrożone można przechowywać przez 6-8 miesięcy. Także gotowe dania z grzybów można zamrażać. W celu rozmrożenia należy grzyby podgrzewać, podobnie jak warzywa.
Uwaga: nie spożywać surowych grzybów "Kania"
Smażone grzyby "Kania"
Ok. 400 g młodych kapeluszy grzybów "Kania" ostrożnie przetrzeć suchą ściereczką, posypać solą i pieprzem, panierować najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz we frytownicy do ok. 180 stopni i smażyć kolejne porcje grzybów przez 5-6 minut na złoty kolor.