Miejsce uprawy: cieniste
miejsce w ogrodzie w pobliżu drzew lub krzewów
Podłożę: obornik koński, swiński, króliczy lub
kurzak zmieszany ze słomą
Wydajność: 0,2-0,5 m3 lub 50-80m² trawnika
Temperatura uprawy: +12ºC - +28ºC
Nakład pracy: średni
Pora
zakładania uprawy: na wolnym powietrzu od wiosny do jesieni
Ilość: 1L
Gdy
już mamy podłoże zaszczepione grzybnią to najlepszym miejscem do
założenia uprawy jest ocieniony trawnik w pobliżu drzew lub
krzewów gdyż w środowisku naturalnym kanie rosną na
obrzeżach
lasów w trawie.
Należy wykopać niewielki dołek ale na tyle duży aby całe podłoże z
grzybnią się zmieściło. Następnie zaszczepione podłoże wsypać do
wcześniej wykopanego dołka. Całość przysypać ok 3 centymetrową warstwą
ziemi (gatunek ten preferuje ziemię zasobną w wapń i krzemiany).
Miejsce wkopania można również posypać niewielką ilościom
kredy
pastewnej lub wapna polowego.
Tak przygotowane stanowisko nie wymaga dodatkowych czynności
pielęgnacyjnych ale wskazane jest aby co jakiś czas podlewać niewielką
ilością wody szczególnie jeżeli przez dłuższy czas ok 7-8
dni
nie było opadów atmosferycznych.
Inna metoda uprawy kani
polegają na bezpośrednim wysadzeniu grzybni, wprost do gruntu - pod
korzenie traw. Dużą rolę przy takim szczepieniu odgrywa
wybór
odpowiednio "przyjaznego" miejsca dla rozwoju grzybni czubajki kani.
Miejsce to powinno być bogate w próchnicę, wapń, krzemiany
oraz nie
powinno być narażone na bezpośrednie działanie promieni
słonecznych.