Instrukcja obsługi granitowego kamienia do pizzy BAKERO
· Włóż kamień do swojego piekarnika na niski poziom i nagrzewaj go przez minimum 20 - 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250°C (kamień można położyć na kratce lub na spodzie piekarnika),
· Umieść na nagrzanym kamieniu uformowane na kształt placka ciasto (ciasto można nawinąć na obsypany mąką wałek i rozwinąć je na rozgrzanym kamieniu - jest to najprostszy sposób umieszczenia go na kamieniu),
· Nałóż na placek dowolne, twoje ulubione dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser gouda, i np. szynkę, pepperoni, oliwki, pieczarki, pomidory, na koniec posyp startym serem mozzarella itd.),
· Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane i odpowiednio przypieczone tak, aby placek bez trudu odchodził od kamienia( 7-10 min.),
· Zdejmij pizzę podważając ją za pomocą łyżki lub łopatki, uważaj aby nie dotknąć kamienia, ponieważ grozi to oparzeniem!
· Teraz pozostaje Ci już tylko cieszyć się wybornym smakiem chrupiącej pizzy!
Zasady obchodzenia się z granitowym kamieniem do pizzy:
1. Nie narażaj kamienia na skoki temperatur, może grozić to pęknięciem kamienia. Po użyciu wyłącz piekarnik i poczekaj aż kamień ostygnie. Nie myj gorącego kamienia zimną wodą,
2. Kamień nie musi być wyciągany z piekarnika nawet, podczas pieczenia innych potraw,
3. Nagrzany kamień podnoś tylko w odpowiednich rękawicach ochronnych,
4. Jeżeli w wyniku nieostrożnego użytkowania pojawią się zarysowania, drobne pęknięcia lub odpryski na kamieniu, nie zmienia to właściwości granitu. Dalej można na nim z powodzeniem piec.
Kilka odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania:
- kamień granitowy, w przeciwieństwie do kamieni z szamotu lub ceramicznych, nie pęka pod wpływem wysokiej temperatury,
- wypolerowanie wierzchniej strony granitu nie wpływa negatywnie na jego właściwości, jego naturalne pory nie są zatkane, kamień wciąż doskonale pochłania wilgoć z ciasta,
- granit stosunkowo szybko się nagrzewa i jest materiałem, który najdłużej utrzymuje temperaturę, dzięki temu pozostawiając pizzę na kamieniu będzie ona ciepła jeszcze przez kilka godzin!
- wypolerowana wierzchnia strona granitu wpływa na to, że łatwiej jest z niego ściągnąć ciasto, nie przykleja się ono do kamienia, łatwiej jest również kamień umyć,
- wszystkie oferowane przez nas kamienie są wykonane z granitu, nie różnią się właściwościami a jedynie kolorem lub wymiarem,
- jako jedyni oferujemy kamienie polerowane na wierzchniej stronie, o wyprofilowanych bokach oraz zaokrąglonych rogach.
Na pozostałych naszych aukcjach inne kolory i różne wymiary granitowych kamieni.
Zapraszamy!