Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

KAMIEŃ WINNY - CREAM OF TARTAR - 50g - EKOGRAM

18-12-2014, 14:11
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 12 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 12 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4812424828
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 24    Licytowało: 17    Wyświetleń: 342   
Koniec: 18-12-2014 13:39:27
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
  • Najlepszy do usztywniania piany z białek, wypieku bez czy sufletów
  • Hamuje krystalizację cukru
  • Polecany do domowych cukierków, lizaków oraz słodkich kremów
  • Opakowanie z praktycznym zamknięciem strunowym
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 50g

 

Co to jest kamień winny

Kamień potasu (sól kwasu winowego, winian potasu), to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, który jest produktem ubocznym powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Ten biały proszek słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ma działanie przeczyszczające, słabo rozpuszcza się w wodzie. Na liście chemicznych dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336.

 

Jak mogę wykorzystać kamień potasu w moich przepisach

Kamień potasu szerzej znany jest jako składnik proszku do pieczenia. Po wymieszaniu z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości. Samodzielnie stosowany jest do usztywniania piany z białek, zwiększenia ich objętości, ale również do produkcji cukierków, lizaków i słodkich kremów (np. lukru), ponieważ hamuje krystalizacje cukru. Znakomity do wypieku bez i sufletów.

 

Kamień potasu polecany jest również przy wypieku ciast i ciasteczek dla dzieci.

 

Jeżeli w naszych przepisach, chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, to 1 łyżeczka proszku odpowiada 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu.

 

Kamień potasu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Najlepiej w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.

 

Kamień potasu, to naturalny środek spulchniający, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni!

kamień winny ekogram zielonki