Informacje o produkcie
- Naturalny środek spulchniający, pochodzenia roślinnego
- Najlepszy do usztywniania piany z białek, wypieku bez czy sufletów
- Hamuje krystalizację cukru
- Polecany do domowych cukierków, lizaków oraz słodkich kremów
- Opakowanie z praktycznym zamknięciem strunowym
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga: 50g
Co to jest kamień winny
Kamień potasu (sól kwasu winowego, winian potasu), to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego, który jest produktem ubocznym powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Ten biały proszek słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ma działanie przeczyszczające, słabo rozpuszcza się w wodzie. Na liście chemicznych dodatków do żywności widnieje pod symbolem E336.
Jak mogę wykorzystać kamień potasu w moich przepisach
Kamień potasu szerzej znany jest jako składnik proszku do pieczenia. Po wymieszaniu z sodą oczyszczoną pełni rolę regulatora kwasowości. Samodzielnie stosowany jest do usztywniania piany z białek, zwiększenia ich objętości, ale również do produkcji cukierków, lizaków i słodkich kremów (np. lukru), ponieważ hamuje krystalizacje cukru. Znakomity do wypieku bez i sufletów.
Kamień potasu polecany jest również przy wypieku ciast i ciasteczek dla dzieci.
Jeżeli w naszych przepisach, chcemy zastąpić tradycyjny proszek do pieczenia kamieniem potasu, to 1 łyżeczka proszku odpowiada 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki kamienia potasu.
Kamień potasu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Najlepiej w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu.
Kamień potasu, to naturalny środek spulchniający, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni!