Opis książki: Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana - bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Autorzy radzą, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
- Wprowadzenie
- Kamica żółciowa - problem zdrowotny i społeczny
- Częstość występowania kamicy żółciowej
- Czynniki ryzyka kamicy żółciowej
- Rozpoznawanie kamicy żółciowej
- Zapobieganie kamicy żółciowej
- Leczenie zachowawcze kamicy pęcherzyka żółciowego
- Chirurgiczne i endoskopowe leczenie kamicy żółciowej
- Kamica żółciowa a ciąża
- Zalecenia żywieniowe i styl życia osób z kamicą żółciową
- Wykaz produktów zalecanych i niezalecanych w kamicy żółciowej
- Przykładowe jadłospisy
- Zalecenia żywieniowe dla chorych po wycięciu pęcherzyka żółciowego
- Piśmiennictwo
|