KALE
Liofilizowany, sproszkowany jarmuż 50 g
Jarmuż, pochodzi z rodziny kapustnych. To jednoroczna roślina, która najlepiej rośnie w chłodnych warunkach. Jarmuż ma zielony kolor, choć można spotkać odmiany o czerwonych i fioletowych liściach. Liście mogą być pomarszczone i pozwijane lub gładkie zależnie od odmiany. Rosną luźno, nie tworząc główki jak kapusta. Jarmuż jest w pełni dojrzały po 50-60 dniach, ale często jest zbierany wcześniej ze względu na łagodniejszy smak. Jarmuż jest najczęściej gotowany, choć można go również jeść na surowo w sałatkach.
Jarmuż sproszkowany posiada wiele potwierdzonych korzyści:
- Jarmuż to liściaste warzywo o niezwykłych wartościach odżywczych
- Należy do rodziny kapustnych tak jak kapusta i brukselka.
- Zawiera dużo beta-karotenu oraz wit.C.
- Jest bogaty w minerały i kwas foliowy.
Skład i zastosowanie:
Jarmuż to doskonałe źródło wit. K, A, C, B6, wapnia, potasu, miedzi i manganu.
Zawiera błonnik, tiaminę, ryboflawinę, folian, żelazo, magnez i fosfor. Jarmuż zawiera także indolo-3-karbinol.
Jarmuż posiada w swoim składzie dużo wapnia i magnezu przez co pomaga budować kości i może chronić przed ich zwyrodnieniem. Wit. A i C to antyoksydanty, które chronią przed wieloma dolegliwościami. Wysoka zawartość błonnika poprawia trawienie i chroni okrężnicę. Wysoka zawartość potasu i niska sodu skutecznie zwalcz nadkwasotę i inne problemy trawienne. Potas ma dobry wpływ na ciśnienie krwi i serce. Jarmuż zawiera także siarkę, która zwalcza wolne rodniki.
Jarmuż jest suszony w niskiej temperaturze, aby zachować składniki odżywcze.
Sposób użycia:
Zaledwie 1-2 łyżeczki proszku dodane do napoju/koktajlu dostarczają cennych substancji dla dobrego zdrowia!
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.