Organiczny proszek kakaowy zawiera wiele naturalnych składników, w tym serotoniny (antystresowe), tryptofan (antydepresyjne), anandamid i dopaminy (zwiększenie przyjemności i motywacji). Poprzez oddzielenie masła kakaowego z ziaren kakaowca, a następnie suszenie i mielenie pozostałości na drobny proszek, kakao ma ciemny brązowy kolor i nieco gorzkawy smak.
Kakao w proszku wytwarza się z ziaren kakaowca, które miele się na gęstą, tłustą masę. Po oddzieleniu masła kakaowego, pozostałą stałą masę suszy się i miele na proszek. Podobnie jak ziarna kakaowca proszek zawiera dużo przeciwutleniaczy, zwłaszcza flawonoidy. Ze względu na ich zawartość, kakao działa prewencyjnie przeciwko chorobom nowotworowym i układu krążenia.
Właściwości:
W przeciwieństwie do ziarna kakaowego, kakao w proszku zawiera mniej tłuszczu, za to więcej błonnika i białka. Jest to jeden z najbardziej złożonych produktów spożywczych na świecie, ponieważ zawiera ponad 300 różnych bioaktywnych substancji, które między innymi pozytywnie wpływają na nastrój, np. serotoninę, tryptofan, anandamid, dopamina, fenyloetyloamina, teobromina, itp. Są one również znane jako "hormony szczęścia", ponieważ wzmacniaja poczucie szczęścia i błogości. Proszek kakao jest bogaty w minerały, zwłaszcza magnezu, siarki, potasu i wapnia. Zawiera także chrom, żelazo, potas, wapń, cynk, miedź, mangan, oraz sód. Dzięki tak bogatej zawartości pomoże:
- podnieść energię
- wzmocnić uczucie szczęścia i dobrobytu
- zapobiegać chorobom serca i układu sercowo-naczyniowego
- poprawić krążenie
- neutralizować działanie wolnych rodników
Zastosowanie:
Proszek z ziarna kakaowca ma lekko gorzki smak i używamy go do wyrobu czekolad, ciast, herbatników,napojów, polew itp. Nie ma ograniczeń dla tej żywności.
Nie zaleca się spożywania proszku kakao wraz z produktami mlecznymi, ponieważ mleko krowie zapobiega wchłanianiu niektórych substancji z kakao i wiele z jego cennych właściwości zostaje utraconych.
Pochodzenie
Peru
SI EKO-003