Kakao- proszek
Rainforest Foods
300g
Czekolada to jeden z najbardziej lubianych produktów spożywczych na świecie.W swej surowej postaci jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia. Theobroma cacao jest małym, wiecznie zielonym drzewem uprawianym w tropikalnym klimacie, głównie w Ameryce Południowej. Jego owocem są ziarna Cacao(znane również jako Cacoa) stanowiące główny składnik czekolady.Pomimo, iż przemysłowa czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczu ,samo ziarno kakao jest niesamowicie zdrowym,zawierającym mnóstwo antyoksydantów pożywieniem. Zawiera kilka istotnych aminokwasów, m.in. tryptofan i argininę.Kakao jest również znane z dużej zawartości magnezu.
Kakao Rainforest Foods jest produkowane w sposób ekologiczny przez rolników w Peru. Strąki kakaowca są zbierane ręcznie, a następnie oddzielane od siebie i pozostawiane do fermentacji. Miąższ otaczający ziarna fermentuje i wycieka,przez co zmniejsza się gorycz ziaren. W kolejnym kroku ziarna są myte i suszy się je,a następnie obiera i oddziela od siebie.
Ziarna Kakao zwane pokarmem bogów są doskonałe jako przekąska w ciągu dnia. Świetnie smakują z dodatkiem miodu lub syropu z agawy. Można je dodawać do koktajli, lodów, deserów. Stanowią doskonały dodatek do zbilansowanej diety.
Kakao Raiforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil Association, co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny rzeczywiscie takim jest .Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia( dotyczy produktów spożywczych ,w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to format GB-ORG-05.Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu-produkt nie jest ekologiczny.
Certyfikat ekologiczny jest gwarancją, że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych.W trosce o swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym.