Kakao zawiera wysoki poziom epikatechiny, która jest tak ważna, że należy ją uważać za coś w rodzaju witaminy. "Jeśli te obserwacje są trafne, można powiedzieć bez wahania, że należą one do najdonioślejszych w dziejach medycyny. Epikatechina to flawonoid występujący w herbacie, winie, czekoladzie, niektórych owocach i warzywach. Flawonoidy są usuwane z produktów spożywczych zawierających kakao, ponieważ mają gorzki smak. Mleko i cukier, z którymi w krajach rozwiniętych na ogół pije się kakao, także obniżają jego zdrowotne właściwości. Kakao o zachowanych flawonoidach, używane do produkcji gorzkiej czekolady, polepsza ukrwienie mózgu i może poprawiać pamięć krótkoterminową. Naukowcy z Nottingham wykazali, że wypicie kakao bogatego w flawonoidy poprawia krążenie na dwie do trzech godzin.
Produkt rolnictwa ekologicznego,bez syntetycznych konserwantów i barwników.
Zawiera 13% masła kakaowego (w 100)g.
Zastosowanie :Doskonałe do napojów,gorącej czekolady,ciast i deserów.
Skład: ziarno kakaowca bio 100%