Kakao El Ceibo odtłuszczone i niealkalizowane 250g EZA Bio/FT
Niesłodzone kakao w proszku odtłuszczone(zawartość tłuszczu 12g/100g produktu) i niealkalizowane, dzięki temu jest niezrównane w smaku i ma jaśniejszy kolor. Alkalizacja to dodanie chemicznych związków alkalicznych do proszku kakaowego w celu poprawy smaku. Niestety, proces ten-zwany także „dutching”- niszczy większość związków antyoksydacyjnych zawartych w surowym i nieprzetworzonym kakao. Przeznaczone do pieczenia i gotowania. El Ceibo jest starym leśnym drzewem, które jak głosi legenda nigdy nie umiera. Jest symbolem nadziei i siły. Tą nazwę przyjęli boliwijscy rolnicy dla swego zrzeszenia producenckiego, które utworzyli w latach 70-tych. Na tropikalnych terenach Alto Beni dokonuje się uprawa, pielęgnacja i zbiory kakao, którego sprzedaż stanowi podstawę utrzymania tubylców. Dorodne owoce są następnie transportowane na położone wysoko tereny El Alto, gdzie w fabryce zrzeszenia zostają przerobione na proszek kakaowy. Skład: kakao Składniki ze Sprawiedliwego Handlu: 100% Produkt pochodzi z biologicznie kontrolowanych upraw. Kraj pochodzenia: Boliwia Waga: 250g
Dodatkowe zdjęcia produktu: