Organiczna Czekolada w Proszku
Czekoladę w proszku wytwarza się sprężanie surowych ziaren kakaowca i ekstrakcję tłuszczy , tak by pozostawić skoncentrowany proszek czekoladowy. Wytwarza się go wytłaczając na zimno ziarna kakaowca.
W czasie procesu produkcyjnego bacznie obserwuje się temperaturę. Nie przekracza ona nigdy 49ºC a zazwyczaj wynosi 40ºC. Podczas tego procesu masło kakaowe zaczyna się oddzielać. Pozostały suchy materiał jest następnie rozcierany na proszek, drobno mielony i przesiewany tak, by pozostały tylko najlepsze surowe cząstki przefiltrowane do produktu końcowego. Zapewnia to maksymalne trawienie i wchłanianie przeciwutleniaczy.
Niezwykle ważną kwestią jest, aby nie mylić "naszej czekolady w proszku" z gotową czekoladą w proszku do picia, z której można zrobić sobie filiżankę "gorącej czekolady"- jest to połączenie czekolady w proszku, cukru oraz mleka w proszku, która po dodaniu do masy (ciasta) nie będzie smakować czekoladowo.
Dodaj swoją czekoladę w proszku do ulubionych smakołyków, herbat, mieszanek kawy, napojów proteinowych, deserów, czy czegokolwiek innego. Wystarczy jedna czy dwie łyżki, aby przekształcić dowolny przepis w zdrowe czekoladowe łakocie!
Organiczne Kakao w Proszku
Kakao w proszku pochodzi od ziaren kakaowca. Czy znaczy to, że możesz zetrzeć na proszek ziarna kakaowca lub wiórki, aby otrzymać kakao w proszku? Odpowiedź brzmi: nie. Faktycznie, wytwarza się je poprzez ekstrakcję masła kakaowego z ziaren kakaowca, następnie osusza się pozostałość i rozciera ją na gładki proszek. Czekoladę oczywiście wytwarza się też z ziaren kakaowca.
Kakao w proszku ma ciemnobrązowy kolor. Smakuje nieco bardziej gorzko, gdy jest surowe, ale daje ciastom, deserom i ciasteczkom dobry czekoladowy aromat. Kakao w proszku może być wykorzystane samodzielnie lub wraz z kawałkami czekolady kulinarnej w celu uzyskania bogatego aromatu czekoladowego. Użyj kakao w proszku do czekoladowych rogalików, babeczek, ciast, ciastek, lukrów i polew.
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i do terminu ważności wskazanego przez producenta.
Niska zawartość tłuszczu (ok. 11%) sprawia, iż nadaje się jako dopuszczalny dodatek w diecie dr. Dukana:
===================================================== NUTRITIONAL FACTS COMPONENTS QUANTITY UNITS Calories 417,5 Kcal Fiber 5,1 g / 100g Carbohydrates 54,4 g / 100g Protein 24,1 g / 100g Fat 11,5 g / 100g Ash 6,2 g / 100g Humidity 3,8 g / 100g
|