Kakao Criollo to rzadka i trudna w uprawie odmiana kakao. Jest to odmiana o czerwonych, żółtych bądź białych owocach oraz jasnych ziarnach. Ziarna Criollo są najwyższej jakości. Ze względu na trudną uprawę i niską odporność na choroby stanowią niewielki procent światowej produkcji. Kakao Criollo rośnie dziś m.in. na Karaibach, w Wenezueli, Papui-Nowej Gwinei. Ze względu na wyjątkowy, delikatny, czekoladowy smak cieszy się ono szczególnym uznaniem koneserów.
Kakao Criollo ma bardzo dużo antyoksydacyjnych flawonoidów, więcej niż jakiekolwiek inne produkty. Ma 4 razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata. Jest najlepszym na świecie źródłem magnezu, chromu oraz dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Charakteryzuje się także dużą zawartością błonnika.
Sposób użycia: Do jednej łyżeczki kakao dodaj ciepłej wody lub mleka żeby uzyskać smaczny czekoladowy napój z bogatym aromatem kakao Criollo. Może być używany do pieczenia ciast, tortów, ciasteczek, mufinów itp.
Koszty dostawy:
1szt - list priorytet polecony - 6zł
1-4szt - paczka pocztowa ekonomiczna - 9,5zł
1-4szt - paczka pocztowa priorytetowa - 11zł
5-8szt - paczka pocztowa ekonomiczna - 11zł
5-8szt - paczka pocztowa priorytetowa -13zł
Termin przydatności do spożycia: 03.05.2012