Jogurtownica EasiYo jest prostym w użyciu urządzeniem do domowej produkcji
jogurtu, kefiru lub kwaśnego mleka.
Składa się z trzech części: dużego, zewnętrznego pojemnika z przykrywką, wewnętrznego litrowego pojemnika z przykrywką, czerwonej wkładki (przegródki).
DLACZEGO WARTO WYTWARZAĆ WŁASNE PRODUKTY ?
Tylko świeże produkty zawierają miliony żywych i aktywnych bakterii korzystnie wpływających (działających) na nasze zdrowie. Im świeższy produkt, tym jest ich więcej. Żaden z wytwarzanych przemysłowo produktów nigdy nie będzie tak świeży jak produkt domowy. Wytworzone z naszych saszetek domowy jogurt, kefir i kwaśne mleko zawierają kwas mlekowy, żywe kultury bakterii, dużą ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych m.i.n. wapnia, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy K2, białka. Bakterie kwasu mlekowego występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka i są odpowiedzialne m.i.n. za prawidłowe trawienie i wchłanianie pokarmu, ułatwiają właściwe wypróżnianie, wytwarzanie substancji zwalczających szkodliwe bakterie i wiele innych funkcji.
Dlatego produkty te poleca się m.i.n.:
- osobom po antybiotykoterapii;
- w przypadku zaparć i innych problemów z trawieniem osobom odchudzających się,
- ponieważ jogurt/ kefir/ kwaśne mleko stanowią doskonały niskokaloryczny i lekkostrawny zamiennik mleka, śmietany i majonezu w przepisach,
- osobom starszym, kobietom w ciąży i dzieciom ze względu na łatwą przyswajalność składników odżywczych (obecność żywych bakterii),
- osobom z obniżoną odpornością,osobom prowadzącym intensywny tryb życia lub uprawiającym sporty.
Inne zalety naszych produktów:
- nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie, cukru, zagęszczaczy, konserwantów, sztucznych barwników ani aromatów przez co są dobrze tolerowane przez osoby z alergiami i zaburzeniami trawienia oraz chorobami przewlekłymi
- nadają się dla osób na diecie wegańskiej, ponieważ mogą być przygotowywane z mleka sojowego
- nie zawierają glutenu
- nie zawierają laktozy
Sposób przygotowywania jogurtu/ kefiru/ kwaśnego mleka:
1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp.80˚C, aby zabić obce bakterie (pojawia się pierwszy kożuszek).
2. Studzimy mleko do temperatury 42 ˚C (zdatne do picia)
3. Przelewamy mleko do wewnętrznego litrowego pojemnika, wsypujemy zawartość jednej saszetki, dokładnie mieszamy i zakręcamy przykrywkę.
4. Wkładamy czerwoną wkładkę do dużego pojemnika, stroną z napisem”side up” do góry i delikatnie dociskamy aż się zatrzyma ( na górnym wewnętrznym rowku)
Uwaga: przy pierwszym otwarciu jogurtownicy, wkładka znajduje się dokładnie na właściwej pozycji. Wkładka ta kontroluje ciepło potrzebne do aktywowania wszystkich korzystnych bakterii kwasu mlekowego.
5. Wlewamy gorącą wodę do pojemnika do górnej granicy wkładki (nie wyżej!).
6. Wstawiamy pojemnik z mlekiem i bakteriami do dużego pojemnika, zakręcamy i pozostawiamy do skwaszenia. Kwaszenie trwa od 2 do 6 godzin.
Im dłużej trwa, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność jogurtu/ kefiru/ kwaśnego mleka.
Podczas fermentacji należy unikać wstrząsów naczynia.
7. Po skwaszeniu wyjmujemy wewnętrzny pojemnik, otwieramy i wstawiamy do lodówki.
Zewnętrzny pojemnik należy po użyciu przetrzeć wilgotną szmatką. Produkty mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego produktu.
Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, aż do chwili gdy jogurt/ kefir/ kwaśne mleko straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić kulturę bakterii z nowej saszetki.