Wskazania:
Bogata w składniki odżywcze i błonnik, jest szczególnie polecana dla osób starszych, sportowców oraz osób na diecie bezglutenowej. Może być podawana dzieciom od 10-tego miesiąca życia.
MorgenStund to smaczna, nie wymagająca długiego gotowania kaszka z prosa, gryki i amarantusa z ananasem, jabłkiem, pestkami dyni, słonecznikiem i słodkimi migdałami. Nie zawiera laktozy, jest bez dodatku cukru, jest produktem całkowicie naturalnym.
Właściwości:
Proso, ze względu na wysoką zawartość krzemu, jest idealnym „upiększaczem”, a więc jest ważne dla regeneracji i zachowania pięknej skóry, włosów i paznokci. Ponadto proso stanowi cenne roślinne źródło żelaza.
Amarant, "ziarno mocy", jest używany przez wielu sportowców w celu zwiększenia wydajności i wytrzymałości fizycznej. Szczególnie wartościowe jest białko amarantu. Stanowi on również ważne źródło wapnia.
Słodkie migdały ich spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Nasiona słonecznika są ważnym źródłem witaminy E. Chroni ona błony komórkowe i wspiera kształtowanie mięśni i tkanek. Nasiona słonecznika wzmacniają serce i krążenie oraz kości. Służą zapobieganiu krwawieniu dziąseł i paradontozie.
Ananas jest bardzo bogaty w enzymy, które poprawiają trawienie. Owoce te są przydatne do ujędrnienia skóry i wzmacniania tkanki łącznej oraz pomagają zapobiec powstaniu przedwczesnych zmarszczek.
Jabłka charakteryzują się niezwykle wysoką zawartością substancji witalnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomagają obniżyć poziom cholesterolu i chronią przed rakiem okrężnicy. Jabłka poprawiają trawienie i chronią przed chorobami układu krążenia.
Nasiona dyni działają przeciwskurczowo, wzmacniają mięśnie pęcherza i mają pozytywny wpływ na prostatę. Ponadto wzmacniają własne siły obronne organizmu. Obniżają ciśnienie krwi, przyjmuje się je także w chorobach skóry i błon śluzowych.
Kaszka MorgenStund zawiera <0,5 mg złota na 100 gramów. Złoto jest szczególnie ważne dla regeneracji organizmu oraz dla mózgu i nerwów.
Sposób użycia:
Przygotowanie: odmierzoną porcję kaszki wsypuje się do wody (180-200 ml), doprowadza się do wrzenia i mieszając, gotuje się ją na małym ogniu przez 1 do 2 minut. Po zdjęciu z ognia należy odczekać około 5 minut, pozostawiając kaszkę pod przykryciem. Można także nie gotować, tylko zalać kaszkę gorącą wodą i pozostawić do spęcznienia. Do smaku można do gotowej kaszki dodać dowolną ilość świeżych sezonowych owoców regionalnych, śmietanę, cynamon, rodzynki, orzechy, migdały, syrop klonowy, miód.
Opakowanie 500g wystarcza na przygotowanie 14 porcji kaszki po 35 g (3 łyżki).
Skład:
Wartości spożywcze MorgenStund:
1 porcja (35g) Porannego Posiłku MorgenStund 128kcal/ 543 kJ
Informacje o wartościach na 100g MorgenStund:
woda 9,1g
związki mineralne 1,39g
proteiny całkowite 12,9g
tłuszcz całkowity 7,3g
jednonienasycone kwasy tłuszczowe 2,27g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe 3,12g
węglowodany 62,5g
fruktoza 13,01g
substancje balastowe 6,8g
gluten <0,30 mg*
kalorie 367 kcal/ 1552 kJ
Związki mineralne na 100g MorgenStund, pochodzące z naturalnych składników i nie są sztucznie dodane:
krzem (Si) 8,7mg
wapń (Ca) 32 mg
chrom (Cr) 0,02mg
żelazo (Fe) 2,5 mg
potas (K) 380mg
magnez (Mg) 170mg
sód (Na) 17 mg
selen (Se) 23mg
jod (J) <150mg
cynk (Zn) 2,7mg
Witaminy, na 100g MorgenStund, pochodzące z naturalnych składników i nie są sztucznie dodane:
wit. A <21
wit. B1 0,32
wit. B2 0,11mg
wit. B6 0,28mg
wit. B12 0,1
wit. C <1mg
wit. D2 <0,5
wit. D3 <0,5
wit. E 1,49 mg
wit. K 3,54
biotyna 12
kwas pantotenowy 0,66mg
niacyna 4,66mg
kwas foliowy 14,4.
Opakowanie: 1000 g.