Tytuł
|
Jenoty –
chów i hodowla |
Autor
|
B.
Barabasz |
Wydawca |
PWRiL
|
Rok
wydania |
2007
|
Liczba
stron |
145
|
Wymiary |
145x205mm |
Okładka |
miękka
|
ISBN
|
[zasłonięte]978-83-01016-6 |
Jenot, drapieżnik z rodziny psowatych, zaliczany
jest do egzotycznych zwierząt futerkowych, które dostarczają cennych i trwałych
skór. Pomimo że hodowany jest w Polsce dopiero 25 lat, jego oryginalne futro
jest już znane i cenione na rynku wewnętrznym.
Okrywa włosowa jenota zaliczana jest do futer
długowłosych, przez co zainteresowanie nim, podobnie jak i futrami lisów, jest
koniunkturalne, związane z wahaniami obserwowanymi w modzie. W okresie ostatnich
10 lat obserwuje się dużą stabilizację w tej hodowli, co prawdopodobnie związane
jest z ustaleniem się skali produkcji skór na niewielkim, ale stałym poziomie -
w Europie około 60 000 skór rocznie.
Spis treści
Wprowadzenie
Początki hodowli w Rosji
Ekspansja jenota na zachód
Skala i rozwój hodowli w Polsce
Koniunktura na skóry jenocie
Literatura
Charakterystyka gatunku
Charakterystyka biologiczna
Wskaźniki fizjologiczne
Behawior jenotów
Literatura
Urządzanie fermy
Lokalizacja fermy
Budownictwo fermowe
Woda na fermie i odprowadzanie ścieków
Warunki zoohigieniczne na fermie
Literatura
Skóra i okrywa włosowa
Budowa skóry
Okrywa włosowa
Charakterystyczne cechy okrywy włosowej
Sezonowe i wzrostowe zmiany okrywy włosowej
Literatura
Użytkowanie futrzarskie
Wpływ czynników środowiskowych na jakość skór
Wybór terminu i sposób uboju
Skórowanie i wstępna obróbka skór
Przechowywanie skór
Przygotowanie skór do sprzedaży
Literatura
Praca hodowlana
Genetyczne uwarunkowanie cech
Zasady dziedziczenia umaszczenia
Odmiany jenotów
Cel i zasady prowadzenia pracy hodowlanej
Ocena pokroju jenotów
Szacowanie wartości hodowlanej
Ostrość selekcji i postęp hodowlany
Dobór zwierząt do rozpłodu
Metody kojarzeń
Identyfikacja zwierząt
Dokumentacja hodowlana
Literatura
Żywienie jenotów
Budowa przewodu pokarmowego i specyfika trawienia
Zapotrzebowanie pokarmowe
Pasze stosowane w żywieniu jenotów
Żywienie w poszczególnych okresach hodowlanych
Układanie mieszanek pokarmowych
Układanie dawek pokarmowych i obliczanie wartości
odżywczej
Przygotowanie pasz i technika karmienia
Literatura
Rozród
Układ rozrodczy
Dojrzałość samców do rozpłodu i produkcja
nasienia
Przebieg cyklu płciowego
Przebieg ciąży i wykoty
Literatura
Odchów młodych
Odchów przy matkach
Odsądzanie
Dojrzewanie zimowej okrywy włosowej
Literatura
Profilaktyka i ochrona zdrowia na fermie
Profilaktyka nieswoista (prewencja)
Profilaktyka swoista (immunoprofilaktyka)
Przegląd ważniejszych chorób
Choroby wirusowe i bakteryjne
Grzybice skórne (dermatofitozy)
Choroby inwazyjne (parazytozy)
Choroby niezakaźne
Literatura