 |
|
Jenoty – chów i hodowla autor: Bogusław Barabasz wydawca: Powszechne Wydawnitwo Rolnicze i Leśne rok wydania: 2007 ilość stron: 133 Isbn:[zasłonięte]978-83-01016-6 format: 145x205 mm oprawa: miękka Jenot, drapieżnik z rodziny psowatych, zaliczany jest do egzotycznych zwierząt futerkowych, które dostarczają cennych i trwałych skór. Pomimo że hodowany jest w Polsce dopiero 25 lat, jego oryginalne futro jest już znane i cenione na rynku wewnętrznym. Okrywa włosowa jenota zaliczana jest do futer długowłosych, przez co zainteresowanie nim, podobnie jak i futrami lisów, jest koniunkturalne, związane z wahaniami obserwowanymi w modzie. W okresie ostatnich 10 lat obserwuje się dużą stabilizację w tej hodowli, co prawdopodobnie związane jest z ustaleniem się skali produkcji skór na niewielkim, ale stałym poziomie - w Europie około 60 000 skór rocznie. Spis treści: Wprowadzenie Początki hodowli w Rosji Ekspansja jenota na zachód Skala i rozwój hodowli w Polsce Koniunktura na skóry jenocie Literatura Charakterystyka gatunku Charakterystyka biologiczna Wskaźniki fizjologiczne Behawior jenotów Literatura Urządzanie fermy Lokalizacja fermy Budownictwo fermowe Woda na fermie i odprowadzanie ścieków Warunki zoohigieniczne na fermie Literatura Skóra i okrywa włosowa Budowa skóry Okrywa włosowa Charakterystyczne cechy okrywy włosowej Sezonowe i wzrostowe zmiany okrywy włosowej Literatura Użytkowanie futrzarskie Wpływ czynników środowiskowych na jakość skór Wybór terminu i sposób uboju Skórowanie i wstępna obróbka skór Przechowywanie skór Przygotowanie skór do sprzedaży Literatura Praca hodowlana Genetyczne uwarunkowanie cech Zasady dziedziczenia umaszczenia Odmiany jenotów Cel i zasady prowadzenia pracy hodowlanej Ocena pokroju jenotów Szacowanie wartości hodowlanej Ostrość selekcji i postęp hodowlany Dobór zwierząt do rozpłodu Metody kojarzeń Identyfikacja zwierząt Dokumentacja hodowlana Literatura Żywienie jenotów Budowa przewodu pokarmowego i specyfika trawienia Zapotrzebowanie pokarmowe Pasze stosowane w żywieniu jenotów Żywienie w poszczególnych okresach hodowlanych Układanie mieszanek pokarmowych Układanie dawek pokarmowych i obliczanie wartości odżywczej Przygotowanie pasz i technika karmienia Literatura Rozród Układ rozrodczy Dojrzałość samców do rozpłodu i produkcja nasienia Przebieg cyklu płciowego Przebieg ciąży i wykoty Literatura Odchów młodych Odchów przy matkach Odsądzanie Dojrzewanie zimowej okrywy włosowej Literatura Profilaktyka i ochrona zdrowia na fermie Profilaktyka nieswoista (prewencja) Profilaktyka swoista (immunoprofilaktyka) Przegląd ważniejszych chorób Choroby wirusowe i bakteryjne Grzybice skórne (dermatofitozy) Choroby inwazyjne (parazytozy) Choroby niezakaźne Literatura
|
|
|
|
|
 |