Jelita naturalne niekalibrowane tzw. "króciaki" o nieregularnej długości.
Doskonale nadające się do wyrobów domowych
produkowanych w małych ilościach.
Nie wymagają dzielenia długich odcinków na pojedyncze kawałki,
mniej ulegają zaplątaniu w czasie moczenia (ważne dla początkujących masarzy).
Długość całkowita jelit (głęboko zasolonych) w opakowaniu (kostce): 15 mb
Kaliber: niekalibrowane ok. 26/30 mm (po napełnieniu ok. 36 mm)
(różnice w średnicy to kilka milimetrów - nieistotne w domowym wyrobie)
Zużycie: 1,5 ÷ 2 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 10 ÷ 8 kg kiełbasy)
Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:
- przepłukać ciepłą wodą cały pęczek zmieniając kilkakrotnie wodę,
- potem moczyć pęczek w ciepłej wodzie min. 30 minut,
- a na końcu "przelać" (przepłukać) ciepłą wodą każdy odcinek jelita.
Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?
Jelita należy obsuszyć w ściereczce,
wymieszać z dużą ilością soli i włożyć do woreczka a najlepiej do słoika.
W takim stanie w lodówce można przetrzymywać jelita nawet 2 lata
(oczywiście, wyłącznie na własną odpowiedzialność).
NIE WOLNO ZAMRAŻAĆ !