Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Jelita wieprzowe naturalne cienkie zwane także kiełbaśnicami, kalibrowane w długich odcinkach.
Używane są do wyrobu kiełbas wędzonych, parzonych, surowych,
grillowych, a także do wędlin podrobowych oraz kaszanek.
Wysoka jakość europejska (nie chińska)!
Jeżeli nie będzie to ostatnia produkcja kiełbasy
to warto kupić jelita w dużym opakowaniu
bo są tańsze (w zł/mb) - sprawdź !
Długość całkowita jelit (głęboko zasolonych) w opakowaniu (pęczku): 90,00 mb
Kaliber: 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu)
Zużycie: 1,5 ÷ 2 mb / kg kiełbasy (pęczek wystarczy na 60 ÷ 45 kg kiełbasy)
Przygotowanie jelit przed nadzianiem (napełnieniem) farszem:
- przepłukać ciepłą wodą cały pęczek zmieniając kilkakrotnie wodę,
- potem moczyć pęczek w ciepłej wodzie min. 30 minut,
- a na końcu "przelać" (przepłukać) ciepłą wodą każdy odcinek jelita.
Gdy zostaną jelita po produkcji - jak je przechować bezpiecznie ?
Jelita należy obsuszyć w ściereczce, wymieszać z dużą ilością soli
i włożyć do woreczka a najlepiej do słoika.
W takim stanie w lodówce można przetrzymywać jelita nawet 2 lata.
(oczywiście, wyłącznie na własną odpowiedzialność).
NIE WOLNO ZAMRAŻAĆ !