A. Hajduk, A. Kulik
Dodatkowe informacje
ISBN:83-7363-250-6liczba stron: 280Okładka: miękkaWydawnictwo: KULRok wydania: 2005 Opis
Problematyka zaburzenia jedzenia jest tematem kolejnego tomiku z serii "Uzależnienia: fakty i mity". Książka ta ma na celu ukazanie czynników doprowadzających do powstania zaburzeń odżywiania, mechanizmu regulujacego zachowania osoby uzależnionej oraz wielowymiarowe skutki utraty kontroli nad jedzeniem.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział I
Funkcje jedzenia
1. Funkcje biologiczne
2. Funkcje psychospołeczne
3. Funkcje kulturowe
Rozdział II
Uzależnienie od jedzenia
1. Anoreksja psychiczna
2. Bulimia psychiczna
3. Zaburzenia odżywiania niezakwalifikowane inaczej
4. Otyłość
5. Orthorexia nervosa
6. Rozpowszechnienie zaburzeń związanych z jedzeniem
Rozdział III
Czynniki ryzyka uzależnienia od odżywiania się
1. Uwarunkowania anoreksji i bulimii
2. Uwarunkowania otyłości
Rozdział IV
Konsekwencje uzależnienia od jedzenia
1. Skutki anoreksji psychicznej
2. Skutki bulimii psychicznej
3. Skutki otyłości
Rozdział V
Profilaktyka zaburzeń związanych z jedzeniem
1. Zapobieganie zaburzeniom odżywiania się
2. Leczenie zaburzeń odżywiania
3. Adresy instytucji użytecznych w profilaktyce zaburzeń odżywiania
Rozdział VI
Jedzenie i mity
1. Mity dotyczące jedzenia
2. Mity dotyczące uzależnienia od jedzenia
3. Mity dotyczące leczenia uzależnienia od jedzenia
Bibliografia