Tytuł |
Jeść i być szczupłym |
Autor |
J.Lamy, Ch.Zacker |
Rok wydania |
1997 |
Liczba stron |
205 |
Wymiary |
155x230mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
83-09-01711-1 |
Jest to końcówka nakładu -
książki mają delikatnie zmatowione, porysowane okładki.
Nadwaga
jest poważnym problemem. Na pewno
stosowaliśmy już
rozmaite cudowne diety, w wyniku których traciliśmy wprawdzie kilka
kilogramów, lecz
stosunkowo szybko
odzyskiwaliśmy je z
powrotem. Tym
razem będzie jednak zupełnie inaczej. Jeśli
uważnie przeczytamy tę książkę, zastosujemy się do
zawartych w niej rad i uzbroimy się w
cierpliwość, to schudniemy w „zdrowy sposób" i zachowamy
szczupłą sylwetkę.
W
książce tej znajdziemy odpowiedzi na wiele
ważnych
pytań, dotyczących zdrowego odżywiania. Między innymi dowiemy się:
Kiedy
powinniśmy schudnąć?
• W
jaki sposób określa się optymalną,
indywidualną masę ciała?
W jaki sposób organizm
wykorzystuje pokarm?
Jaka
żywność jest szczególnie wysokokaloryczna?
Jak schudnąć bez stosowania
głodówki?
Jak schudnąć bez stosowania
głodówki?
Jak schudnąć bez stosowania
głodówki?
• Jak
ograniczyć dostarczanie organizmowi
tłuszczów i węglowodanów?
• Jakie
środki spożywcze wpływają na poprawę
kondycji?
Jak
przyrządzać posiłki, aby były zdrowe?
Wiosną
każdego roku we wszystkich możliwych czasopismach
kobiecych można znaleźć
opisy najlepszych, najszybszych i najskuteczniejszych
diet odchudzających. Również co roku miliony ludzi (nie tylko kobiet, ale coraz
częściej również mężczyzn)
podejmuje na nowo trud
związany z zrzuceniem kilku lub kilkunastu
kilogramów nadwagi. Cel tych wyrzeczeń może być różny:
chęć wciśnięcia się w
stare bikini, możliwość biegania bez za-dyszki,
łatwość schylania się przy zawiązywaniu sznurowadeł lub po prostu lepsze
samopoczucie. Co roku też ci sami ludzie stwierdzają,
że tak mozolnie zrzucane kilogramy, jak za sprawą złej
wróżki, z powrotem
osadzają się na biodrach. Po zakończeniu
bowiem nawet
najwspanialszej diety odchudzającej szybko wracamy
do swoich nawyków żywieniowych, a to znajduje odbicie w wynikach cotygodniowego
ważenia. Z pewnością i my mamy podobne
doświadczenia, w przeciwnym razie nie sięgnęlibyśmy po
tę książkę. Nieraz już
przecież pozbywaliśmy się kilku kilogramów,
a zrażeni szybkim powrotem do poprzedniej wagi decydowaliśmy
się na bardziej drastyczne kuracje odchudzające.
W wyniku tych kuracji
mogliśmy zrzucić nawet kilkadziesiąt
kilogramów. Niestety,
równie szybko odzyskiwaliśmy je z powrotem.
Wahania
masy ciała, następujące w czasie głodówek i po ich
zakończeniu, a także
podczas trwania i po kuracjach odchudzających,
naukowcy określili jako tzw. efekt jo-jo. Przyczyna tego
zjawiska jest prosta:
wygłodzony w czasie diety organizm przy pierwszym nadmiarze kalorii, tj. przy
pierwszym „normalnym"
jedzeniu, zaczyna od
razu gromadzić zapasy tłuszczu. Jedyną
możliwością
zapobieżenia efektowi jo-jo jest zrezygnowanie ze
wszystkich cudownych diet odchudzających.
Trwałe
bowiem schudnięcie wymaga czegoś zupełnie innego, a mianowicie: jedzenia „z
głową", nie pozbawionego przy tym
przyjemności. W książce
tej pragniemy pokazać Czytelnikowi,
jak to należy robić.
Zaznaczamy, że nie trzeba będzie rezygno wać z żadnych przyjemności jedzeniowych, a nawet
(przynajmniej
od czasu do czasu) z ulubionych smakołyków, które w każdej
diecie są
zazwyczaj wykluczone. Przekonajmy się, że naprawdę
można jadać tak, by przez całe życie móc
cieszyć się nie tylko
szczupłą sylwetką, ale również sprawnością fizyczną
i zdrowiem.
Książka ta zawiera wiele rad i wskazówek, a także łatwe do zrozumienia
tabele, które pomogą nam w odnalezieniu właściwej drogi do celu. Na pewno uda się nam
nie tylko pozbyć kilku
kilogramów nadwagi, ale również utrzymać wymarzoną sylwetkę
bez konieczności stosowania drastycznych środków.