Witam na mojej aukcji! Specjalnie dla Ciebie wybrałam najciekawsze odmiany roślin ozdobnych i warzyw, warte zaproszenia do ogrodu!
Nasiona renomowanej firmy Legutko,
świeże, o sprawdzonej sile kiełkowania!
HIT !!!!
Jarmuż Vitessa (Brassica oleracea convar. acephala var.sabellica)Scarlet to odmiana jarmużu dorastająca do 80 – 100 cm, o kędzierzawych liściach barwy purpurowo zielonej, której intensywność wzrasta po pierwszych przymrozkach.Jarmuż jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Odmiany o kędzierzawych liściach istniały już, wraz z płasko-liściastymi, w Grecji w czwartym wieku p.n.e. Dziś można je różnicować w zależności od odmiany na: niskiej, pośredniej lub wysokiej długości łodygi, z różnymi rodzajami liści. Liście występują w kolorach od jasnozielonego poprzez zielony, ciemnozielony i fiolet aż do fioletowozielonobrązowego.
Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (betakarotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram jarmużu):Kalorie (Kcal): 52. Węglowodany (g): 7,8.Witaminy (/100 gram jarmużu):A1: 14344 j.m. B1: 0,1 mg. B2: 0,26 mg. C: 103,7 mg. E: 2,5 mg.Minerały (mg/100 gram jarmużu):Wapń 246. Fosfor: 60. Żelazo: 4,0. Magnez: 24.Jarmuż jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Spożywany jest także w całej południowo-wschodniej Afryce, zwykle gotowany z mlekiem kokosowym i orzeszkami ziemnymi, serwowany z ugotowanym ryżem lub kaszą kukurydzianą. W Japonii sok z jarmużu – znany jako aojiru, jest popularnym suplementem diety.
Uprawa jest łatwa, a jadalne są piękne, kędzierzawe liście. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty.Bardzo pożywny i smaczny. Nadaje się do jedzenia dopiero po przymrozkach, ponieważ musi zrzucić smak goryczy.Bardzo polecany w żywieniu dzieci.Opakowanie nasiona 1 g
Wysiew i wymaganiaRoślina preferuje chłodniejszy klimat. Toleruje prawie wszystkie rodzaje gleb pod warunkiem, że drenaż jest zadowalający. Jej zaletą jest oporność na działanie szkodników i chorób innych kapustowatych. Wysiew od kwietnia do połowy czerwca na rozsadniku. Rozsadę w fazie 3 – 4 lisci sadzić do gruntu w rozstawie 50 x 40 – 50 cm. Odmiana dorastająca do 40 – 60 cm.
ZbiórZbiór po około 120 dniach od wysadzenia do gruntu. Znakomity także zimą spod śniegu.
Opakowanie oryginalne 1 g!! Cena tylko 1,67 zł
Zrób niespodziankę znajomym i przyjaciołom świeżymi przyprawami, owocami i warzywami własnej uprawy!
Zapraszam do zakupu oraz na inne nasze aukcje,
za wysyłkę płacisz tylko raz!
Numer konta 95 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0170002 [zasłonięte] 021909
Prosimy o podanie swojego nicka w tytule przelewu.
Uwaga!!
Zwykle koszyki w sklepach internetowych są opróżniane w ciągu 2-3 godzin o ile zakupy nie zostaną opłacone.
My czekamy 3 dni, a potem zakupy są automatycznie anulowane i odłożone dla Ciebie produkty wracają na półkę.
Nie wysyłamy za pobraniem.
** Dziękuję za zakupy **