Opis książki: Weź udział w konkursie Smakii zapachy podróży i wygraj smakowiteweekendy>>>Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. W jej ramach ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk. Autorem przewodnika kulinarnego "Japonia" jest Paweł Albrzykowski: Miłość do kuchni przeważyła u mnie nad miłością do zabytków, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych.Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Japonii, czyli Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa. Wędrujemy także po historii kuchni japońskiej i jej prawidłach. Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie. Przedstawiają także typowe przepisy i receptury, w których zapisana jest historia, zwyczaje, temperament mieszkańców i uroda krajobrazu opisywanego miejsca. Proponowane w przewodnikach potrawy zostały tak dobrane, by każdy - niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych - mógł podać na stół dania prosto z Indii, Chin, Japonii, Meksyku, Maroko, Tunezji, Węgier, Hiszpanii. Produkty wymienione w recepturach są dostępne w polskich sklepach. Przewodniki pozwalają poznać kraj, region, miasto wszystkimi zmysłami, przywołują wspomnienia z wakacyjnych wypraw i zabierają w fascynującą podróż przez smaki i zapachy. To doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby i doskonały pretekst, by wieczór spędzić w fotelu z książką na kolanach.Kani kyuri ikomi - faszerowany ogórek(porcja dla 4 osób)Składniki:1 długi ogórek100 g gotowanego mięsa kraba (może być z puszki) lub 2 paluszki krabowe2 łyżki imbiru gari różowego2 łyżki sparzonego posiekanego szpinaku lub sparzonej natki pietruszki 1 łyżeczka solimiseczka sosu sambai zum (zob. tabela sosów, s. 000)Sposób przyrządzania:Końcówki ogórka odciąć, ogórek wydrążyć, rozciąć wzdłuż z jednej strony, natrzeć wnętrze solą, odstawić na 10 minut. Przepłukać, w otwór po nasionach włożyć rozgniecione paluszki krabowe, szpinak i imbir. Mocno ścisnąć, odstawić na kilka minut. Pokroić w plastry grubości 0,7 cm. Podawać z miseczką sosu.
Warto wiedzieć . . . 5
Japońskie regiony . . . 13 Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa
Przepisy . . . 39 Aemono, bento, zensai, Sunomono, tsukemono, Dashi, suimono, Misoshiru, Agemono, Gohan, Menrui, Mushi mono, Nabemono, Nimono, Yakimono, Sushi i sashimi - historia i zwyczaje, Wagashi, Herbaty japońskie i sake
Pory roku na japońskim stole . . . 121 Kuchnia kaiseki, Wiosna, Lato, Jesień, Zima
Alfabet kulinarny . . . 141 Słowniczek
Indeks potraw . . . 158
|