Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Japonia, Paweł Albrzykowski [nowa]

09-03-2012, 21:54
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 32.80 zł     
Użytkownik BestselleryPL
numer aukcji: 2116172509
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 12   
Koniec: 13-03-2012 00:19:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest:

Japonia

Paweł Albrzykowski

Dane:
  • ISBN:[zasłonięte]978-8313-300-4
  • liczba stron: 160
  • okładka: twarda
  • wydawnictwo: Pascal
  • seria: Przewodnik kulinarny
  • wymiary: 250 x 250 mm
  • Rok wydania: 2008
  • Stan produktu: nowy, nieużywany



  • Opis książki:
    Weź udział w konkursie Smakii zapachy podróży i wygraj smakowiteweekendy>>>Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. W jej ramach ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk. Autorem przewodnika kulinarnego "Japonia" jest Paweł Albrzykowski: Miłość do kuchni przeważyła u mnie nad miłością do zabytków, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych.Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Japonii, czyli Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa. Wędrujemy także po historii kuchni japońskiej i jej prawidłach. Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie. Przedstawiają także typowe przepisy i receptury, w których zapisana jest historia, zwyczaje, temperament mieszkańców i uroda krajobrazu opisywanego miejsca. Proponowane w przewodnikach potrawy zostały tak dobrane, by każdy - niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych - mógł podać na stół dania prosto z Indii, Chin, Japonii, Meksyku, Maroko, Tunezji, Węgier, Hiszpanii. Produkty wymienione w recepturach są dostępne w polskich sklepach. Przewodniki pozwalają poznać kraj, region, miasto wszystkimi zmysłami, przywołują wspomnienia z wakacyjnych wypraw i zabierają w fascynującą podróż przez smaki i zapachy. To doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby i doskonały pretekst, by wieczór spędzić w fotelu z książką na kolanach.Kani kyuri ikomi - faszerowany ogórek(porcja dla 4 osób)Składniki:1 długi ogórek100 g gotowanego mięsa kraba (może być z puszki) lub 2 paluszki krabowe2 łyżki imbiru gari różowego2 łyżki sparzonego posiekanego szpinaku lub sparzonej natki pietruszki 1 łyżeczka solimiseczka sosu sambai zum (zob. tabela sosów, s. 000)Sposób przyrządzania:Końcówki ogórka odciąć, ogórek wydrążyć, rozciąć wzdłuż z jednej strony, natrzeć wnętrze solą, odstawić na 10 minut. Przepłukać, w otwór po nasionach włożyć rozgniecione paluszki krabowe, szpinak i imbir. Mocno ścisnąć, odstawić na kilka minut. Pokroić w plastry grubości 0,7 cm. Podawać z miseczką sosu.


    Warto wiedzieć . . . 5

    Japońskie regiony . . . 13
    Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa

    Przepisy . . . 39
    Aemono, bento, zensai, Sunomono, tsukemono, Dashi, suimono, Misoshiru, Agemono, Gohan, Menrui, Mushi mono, Nabemono, Nimono, Yakimono, Sushi i sashimi - historia i zwyczaje, Wagashi, Herbaty japońskie i sake

    Pory roku na japońskim stole . . . 121
    Kuchnia kaiseki, Wiosna, Lato, Jesień, Zima

    Alfabet kulinarny . . . 141
    Słowniczek

    Indeks potraw . . . 158

    Zobacz nasze pozostałe aukcje

    Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

    Zapraszamy serdecznie.