Witam.
Do sprzedania NOWY JAPOŃSKI NÓŻ kuchenny firmy Kanemasa Seki z serii E.
Wymiary:
długość noża - 263mm
długość ostrza - 150mm
grubość ostrza - 1,5mm
masa noża - 77g.
Producentem tego noża jest firma Kanemasa w miejscowości Seki, słynącej z wielu znanych firm produkujących noże.
Ostrze noża zrobione jest z wysokowęglowej stali japońskiej o nazwie SK-4 o twardości 60-62 HRC.
Rękojeść zrobiona jest z ciemnego drewna.
Noże typu Petty idealnie nadają się do krojenia warzyw i owoców. Można nimi także kroić mniejsze kawałki mięsa. Osobiście często tego typu nóż stosuję do przygotowywania sushi.
UWAGA !! Noże ze stali wysokowęglowej nie nadają się do cięcia zmrożonej żywności !! Podczas cięcia twardych towarów można wyszczerbić ostrze. !! Do cięcia większych osci i kosci ryb i drobiu służy nóż typu Deba.
Należy także uważać by nóż nie pozostawał dłużej wilgotny, gdyż stal wysokowęglowa koroduje. Nie należy także myć noża w zmywarce!! Wysoka temperatura oraz detergenty mogą zniszczyć rękojeść oraz ostrze.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry.
Nóż raczej dedykowany osobom znającym lub chcącym poznać zalety wyśmienitej stali wysokowęglowej oraz dla osób potrzebujących idealnego narzędzia do pracy w kuchni.
Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Towar dostępny od ręki!!
Wyprodukowany w Japonii!!