Witam.
Do sprzedania NOWY JAPOŃSKI NÓŻ kuchenny firmy Kanetsune Seki z serii Meisho 3 warstwy.
Wymiary: długość noża - 285mm długość ostrza - 160mm grubość ostrza - 1,8mm masa noża - 150g.
Producentem tego noża jest firma Kanetsune w miejscowości Seki, słynącej z wielu znanych firm produkujących noże.
Ostrze tego noża składa się z trzech warst. Wewnętrzna warstwa (rdzeń) to stal wysokowęglowa Takefu Shirogami #2. Jej twardość to 60 HRC. Na zewnątrz noża, po obu jego stronach jest nierdzewna stal SUS410. Na jednym ze zdjęć wyraźnie widać miejsce łączenia obu stali. Tego typu konstrukcja jest stosowana od wielu wieków przy produkcji mieczy japońskich. Zewnętrzne warstwy stali nierdzewnej zabezpieczają rdzeń przed pęknięciami oraz korozją.
Rękojeść zrobiona jest z jasnego brązowego drewna. Do połączenia rękojeści i ostrza użyto trzech nierdzewnych kołeczków.Noże typu Santoku idealnie nadają się do krojenia warzyw. Ten kształt noża często nazywany jest nożem trzech zastosowań: krojenia, szatkowania i plastrowania. Ich szerokość sprawia, że łatwo kroi się warzywa, a dzięki dostatecznej długości można także kroić mięsa. UWAGA !! Do cięcia większych osci i kosci ryb i drobiu służy nóż typu Deba. Nie należy myć noża w zmywarce!! Wysoka temperatura oraz detergenty mogą zniszczyć rękojeść oraz ostrze.
Oczywiście nóż jest bardzo ostry.
Proszę pamiętać, że rdzeń jest wykonany ze stali wysokowęglowej, więc może korodować i zmieniać barwę po krojeniu niektórych produktów. Dotyczy to fragmentu ostrza o szerokości około 0,5cm licząc od krawędzi tnącej na całej długości. Pozostała część noża pokryta jest warstwami stali nierdzewnej.
Nóż wyjątkowo pięknie się prezentuje a dodatkowo jest idealnym narzędziem w kuchni. Zapakowany jest w eleganckie pudełko, dzięki czemu doskonale pasuje na prezent.
Jeżeli masz wątpliwości, który nóż będzie dla Ciebie odpowiedni, albo nie wiesz która stal użyta w nożu będzie lepsza – NAPISZ, ZAPYTAJ, ZADZWOŃ.!! Dobierzemy nóż dla Ciebie.
Jeżeli nie znasz właściwości użytych w nożach stali, lub nie wiesz jak ostrzyć nóż – NAPISZ, ZAPYTAJ, ZADZWOŃ.!! Doradzimy i omówimy.
Jeżeli szukasz noża, którego nie ma na aukcji – NAPISZ, ZAPYTAJ, ZADZWOŃ.!! Być może Twój nóż właśnie leci prosto z Japonii.
Towar dostępny od ręki!!
Wyprodukowano w Japonii!!