Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAPOŃSKI MIECZ SAMURAJSKI WAKIZASHI KATANA GUNTO

23-02-2014, 20:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 1 999 zł     
Użytkownik bmwkoner
numer aukcji: 3961834817
Miejscowość Jedlnia-Letnisko
Wyświetleń: 450   
Koniec: 23-02-2014 20:05:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Oryginalny japoński miecz średni wakizashi z początku okresu edo.
Hada - ko itame
Hamon - generalnie suguha z lekkim notare, niemal taki sam po obu stronach, bardzo dobrze widoczny.
Hataraki  - sunagashi, ko ashi, kinsugi, habuchi wąskie na całej długości.
Boshi - suguha, o maru z kaeri poza yokote.
Nakago - mumei, ubu, jedno mekugi ana.
 
Szlif -  hamon i hataraki są bardzo dobrze widoczne, oczywiście najlepiej widać "pod światło" , tak samo jest z hadą.
Krawędzie i płaszczyzny ładnie wyprowadzone, tylko yokote trochę niedopracowane.
 
Głownia nie ma żadnych poważnych wad, jedynie kilka bardzo drobnych wcięć na HA (rzędu kilku dziesiątych milimetra i jedno równie płytki wyszczerbienie na kissaki), żadnych ware itd.
Na mune jest trochę ciemnego nalotu.
 
Koshirae wykonane współcześnie.
Tsuba prosta, stalowa, fuchi i kashira - żelazne z motywem toporów bojowych ONO, koiguchi i kojiri również żelazne, wszystkie okucia wykończone ładną fakturą, wszystko robione ręcznie.
Menuki to niestety odlewy, ale dosyć ładne.
Habaki jest oryginalne, bardzo dobrze dopasowane, dwuczęściowe, miedziane.
Seppy miedziane.
Saya wykończona chropowatą fakturą.
Kurigata z rogu bawoła.
Ito - oryginalne japońskie, jedwabne, koloru czarnego, niestety zaplecione bez hishigami, ale bardzo solidnie, oczywiście prawdziwa samegawa.

Jest możliwość zrobienia nowego oplotu z hishigami, jeżeli nowy właściciel będzie chciał, gratis !
 
wymiary:
nagasa - 40 cm
motohaba - 2,7 cm
motokasane - 2,1 cm
sakihaba - 5,5 mm
sakikasane - 4,5 mm
sori - 8 mm
 
Więcej zdjęć na maila.