|
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE:
Liście i łodygi mają lekko cytrynowy aromat i delikatny pieprzowy posmak z nutą selera,szczawiu, goździków. Wszystkie części rośliny są jadalne:liście, korzenie, łodygi, nasiona- kiełki. Używane są do zup, mięs, sałatek, przystawek, wchodzą w skład sushi, wzbogacają smak grzybów i potraw z jajek. Stosujemy podobnie jak natkę pietruszki, gotowanie liści powoduje że tracą smak i stają się gorzkie.
OPIS ROŚLINY:
Kryptotenia - inaczej zwana dziką, japońską pietruszką uprawiana jest w Japonii od XVII wieku. Jest to wieloletnia, zimozielona roślina dorastajaca do ok.30- 60cm o bardzo ładnych, tródzielnych, zielonych liściach i niepozornych, pachnących, białych kwiatach, rozwijających się od czerwca do sierpnia. W Japonii uważano że ma dobroczynny wpływ na wygląd cery, paznokci i włosów oraz łagodzi dolegliwości kobiece.
|
Roślina cieniolubna, powinna rosnąć w półcieniu lub cieniu , w pełnym słońcu liście więdną, tracą kolor i smak. Tolerancyjna co do gleby, lubi ziemię dość żyzną, gliniastą i wilgotną. Hodowana w doniczkach wymaga dobrego zasilania. W ogrodzie dość łatwo się rozsiewa.
|