Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAPAN GREEN SENCHA - HERBATA ZIELONA 50G

18-01-2015, 13:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.50 zł     
Użytkownik aromar5
numer aukcji: 4914608091
Miejscowość przeworsk
Wyświetleń: 12   
Koniec: 18-01-2015, 11:41
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Strona O Mnie  Komentarze  Zobacz Nasze Aukcje  Zadaj Pytanie Dodaj Do Ulubionych

Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:

F.H.U. AROMAR
ul. Krasickiego 5
37-200 Przeworsk
tel: 884 [zasłonięte] 392
NIP: 794[zasłonięte]9036
REGON: 180[zasłonięte]420
e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl

strona www: www.aromar.pl

Sklep Czynny:

Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00

Sobota od 9:00 do 14:00

Regulamin, Płatności, Dostawa:

Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie

"O Mnie"

JAPAN GREEN SENCHA - HERBATA ZIELONA

Idealna herbata dla początkujących wielbicieli zielonej herbaty. Ma intensywny smak i cytrusowy aromat.


Świeżo zaparzona Sencha rozbudza podniebienie wykwintnym smakiem, łagodną goryczką oraz delikatną nutą. Jej przyjemna, słomkowozielona barwa cieszy oko a sam napój pozostawia po sobie miękki, aksamitny posmak, który pozwala dłużej cieszyć się każdą wypitą filiżanką.

Waga: 50g Cena: 4,50zł


Japan Green Sencha to jeden z symboli bogatej kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Liście tej odmiany zbierane są pięć razy w roku, od wiosny do jesieni, lecz za najlepsze uważa się te zrywane na początku kwietnia. Odmiana ta nosi nazwę „Sincha” czyli „Nowa Herbata”. Świeżo ścięte listki poddawane są działaniu pary oraz gorącego powietrza a następnie zwijane w pałeczki nazywane przez Japończyków „pajęczymi nóżkami”.

Taka metoda wytwarzania suszu pozwala na zachowanie pełnego bogactwa smaku i witamin.

Wśród rodzajów japońskiej zielonej herbaty "Sencha" różni się od tych określonych typów jak Gyokuro i Bancha. Jest to najbardziej popularna herbata w Japonii, co stanowi około 80 procent herbaty wytworzonej w Japonii.


"Jesteś tym, co jesz", ale przede wszystkim tym, co pijesz - nasze ciało składa się przecież głównie z wody.


Zielona herbata jest napojem chyba najdłużej znanym człowiekowi - już od ponad 4 500 lat odkrywamy jej smak i niezwykłe właściwości. W Chińskiej medycynie była stosowana jako środek wzmacniający koncentrację, polepszający pamięć, jako lek na bóle głowy czy niestrawność a nawet antidotum na słabnący wzrok czy zatrucia alkoholowe. Oprócz tego świetnie gasi pragnienie, odmładza, dobrze smakuje.


Zielona herbata to aromatyczny napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej, w celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście są podgrzewane, co powstrzymuje fermentację oraz pozwala zachować zielony kolor. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania. Chociaż zielona herbata pochodzi z Chin, to jest połączona z wieloma kulturami w całej Azji, a obecnie popularna na całym świecie. Około 75% światowej produkcji zielonej herbaty pochodzi z Chin.  

Zielona herbata jest na pewno atrakcyjnym napojem na każdą porę roku, bo można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i schłodzoną.


WŁAŚCIWOŚCI ZIELONEJ HERBATY

  • napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, po jej wypiciu zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija; napar z drugiego uspokajająco - pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
  • zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
  • obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
  • dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
  • jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
  • zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.

PRZECIWWSKAZANIA

  • Ludzie starsi, chorzy na serce, z nadciśnieniem tętniczym i jaskrą muszą ograniczyć picie mocnej herbaty, zarówno zielonej, jak i czarnej.
  • Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia dużej ilości zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
  • Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty.

ZAPARZANIE    

Do zaparzania herbaty używajmy wody dobrej jakości, źródlanej lub przefiltrowanej. Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni.  Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11/13 gramów na 1 l wody).     


"Chwila jest jak herbata – może być czarna, czerwona, zielona, biała, czy owocowa, a każda ma inny smak, kolor, charakter, właściwości."

 

Zobacz Nasze Inne Aukcje:

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje