Tytuł
Jakość i prozdrowotne cechy żywności
Autor
Redaktor: Maria Wojtatowicz, Joanna
Kawa-Rygalska
Opis
Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu
ISBN [zasłonięte]978-8317-038-0
Wrocław 2010, wyd. 1, format 170 x 240,
objętość 204 str., oprawa miękka
Oddajemy w Państwa ręce
monografię, której autorami są młodzi adepci nauki z różnych ośrodków naukowych
w Polsce. Poruszane tematy dotyczą szeroko rozumianej problematyki jakości i
bezpieczeństwa żywności oraz obejmują swoim zasięgiem cały łańcuch żywnościowy,
od produkcji surowców spożywczych, poprzez ich przetwórstwo, do
konsumpcji.
W szczególności wiele uwagi poświęcono zagadnieniom związanym
z oddziaływaniem czynników środowiskowych na jakość surowca, składnikom żywności
wywierającym korzystny wpływ na zdrowie i rozwój organizmu, a także tym, które
są niepożądane i mogą wywoływać alergie oraz inne niekorzystne reakcje u pewnych
grup konsumentów. W publikacji tej znalazły się również prace dotyczące
wybranych aspektów kształtowania cech sensorycznych artykułów spożywczych oraz
kontroli jakości i zapewniania zdrowotnego bezpieczeństwa żywności.
Mamy
nadzieję, że monografia wzbudzi Państwa zainteresowanie.
Słowo wstępne
Aktywność przeciwu tlenia j ąca kiełków fasoli Mung i
brokuło
(Renata Bączek-Kwinta, Żaneta Michalec)
Wpływ dodatku preparatów
pektyn niskometylowanych na jakość nektarów
truskawkowych (Krystian
Marszałek, Stanisław Kalisz, Marta Mitek) ,
Wpływ odmiany jabłek na
zmętnienie i barwę naturalnie mętnych soków
(Mirosława Teleszko, Joanna
Kolniak, Jan Oszmiański) ,
Wartość konsumpcyjna bulw ziemniaka w zależności
od odmiany i zabiegu
odchwaszczania (Dorota Wichrowska, Ilona Rogozińska)
,
Próba prognozowania wielkości plonu i jakości ziarna jęczmienia
browarnego
metodami SPAD i Bishopa (Katarzyna Kozłowska, Łukasz
Szwed,
Agnieszka Zembold-Guła, Marek Liszewski, Józef Błażewicz) ,
Wartość
słodownicza ziarna jęczmienia w zależności od stanu odżywienia
roślin azotem
(Agnieszka Zembold-Guła, Katarzyna Kozłowska, Łukasz Szwed,
Józef Błażewicz,
Marek Liszewski)
Wpływ otrąb owsianych na właściwości fizyczne ciasta
pszenno-owsianego
(Małgorzata Kobus, Anna Matuszewska, Alicja Kawka, Jan
Michniewicz) ,
Popularne oleje roślinne a ich zanieczyszczenie
wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi oznaczonymi metodą
GC-MS
(Marta Ciecierska, Mieczysław Obiedziński)
Analiza składu wybranych
produktów mlekozastępczych dla niemowląt pod względem zawartości cholesterolu
metodą FTIR-ATR
(Anna Malwina Kamelska, Renata Pietrzak-Fiećko, Krzysztof
Brył)
Właściwości sorpcyjne produktów mlekozastępczych przeznaczonych
do
żywienia niemowląt w wieku 0-4 miesięcy (Millena Ruszkowska)
Jakość
zdrowotna tłuszczu mleka krowiego surowego oraz spożywczego uwarunkowana
obecnością insektycydów chloroorganicznych
(Barbara Felkner, Marika M.
Kowalska, Michalina Kotlarska,
Renata Pietrzak-Fiećko, Zbigniew Borejszo,
Stefan S. Smoczyński)
Wpływ chlorku sodu na właściwości reologiczne i
topliwość analogów serów
topionych z dodatkiem preparatów serwatkowych
(Bartosz Sołowiej)
Wpływ wersenianu sodu na właściwości reologiczne pian
otrzymanych
z różnych preparatów białek serwatkowych (Maciej
Nastaj,
Dominik Szwajgier, Tomasz Czernecki) ,
Wpływ sonikacji na barwę i
wyciek termiczny mięsa PSE (Joanna Stadnik)
Identyfikowalność produktów
żywnościowych na przykładzie niektórych
produktów mięsnych (Angelika
Ziółkowska, Jacek Kijowski) ,
Zasady walidacji procesu pomiarowego na
przykładzie urządzeń
Miłkoscan i Milko-tester (Marta Białkowska, Anna
Tarczyńska)
Streszczenia....
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!