Publikacja dotyczy funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów. To w jakości autorka upatruje głównego sposobu wzmacniania konkurencyjności ekologicznych gospodarstw rolnych. Dlatego też praca szeroko ujmuje problematykę jakości żywności.
Z recenzji prof. dr. hab. Mieczysława Adamowicza:
(...) ostatni rozdział pracy ma merytoryczne walory poznawcze, badania poszerzyły i pogłębiły wiedzę z problematyki funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego, konkurencyjności gospodarstw ogrodniczych oraz ich wyników ekonomicznych. Uzyskane wyniki mogą być przydatne dla programowania rozwoju rolnictwa w regionie oraz doboru form i wysokości wsparcia różnych typów gospodarstw poprzez narzędzia Wspólnej Polityki Rolnej.
Z recenzji dr hab. Jana Zalewy:
(...) stwierdziłem dużą swobodę autorki pracy przy stosowaniu metod analizy ilościowej, a zwłaszcza precyzyjnych testów istotności otrzymanych wyników. Autorka stwierdziła istotność otrzymanych wyników. Nie wszystkie badania mogą się tą zaletą poszczycić.
Spis treści:
Wstęp
ROZDZIAŁ 1. Jakość żywności i czynniki ją kształtujące
1.1. Istota i rozwój pojęcia jakości
1.2. Uwarunkowania i czynniki kształtujące jakość żywności
1.2.1. Definiowanie jakości żywności i czynniki ją kształtujące
1.2.2. Uwarunkowania jakości żywności
1.3. Jakość żywności ekologicznej
ROZDZIAŁ 2. Systemy zarządzania jakością stosowane przez polskich producentów rolnych
2.1. Zasady i rozwój rolnictwa ekologicznego
2.1.1. Kształtowanie się zasad rolnictwa ekologicznego
2.1.2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów europejskich
2.1.3. Korzyści z rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
2.2. Dobra Praktyka Rolnicza
2.3. System EUREPGAP (GLOBALGAP)
2.4. Zastosowanie systemu HACCP na etapie produkcji pierwotnej
ROZDZIAŁ 3. Konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw
3.1. Charakterystyka zjawiska konkurencyjności
3.1.1. Pojęcie i istota konkurencyjności
3.1.2. Zasoby jako podstawa potencjału konkurencyjności
3.1.3. Przewaga konkurencyjna i instrumenty służące jej osiąganiu
3.1.4. Pozycja konkurencyjna i sposoby jej pomiaru
3.2. Czynniki wpływające na konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw
3.2.1. Konkurencyjność wewnętrzna rolnictwa
3.2.2. Konkurencyjność zewnętrzna polskiego rolnictwa i ogrodnictwa
ROZDZIAŁ 4. Ocena wpływu systemu rolnictwa ekologicznego na konkurencyjność producentów owoców i warzyw – wyniki badań
4.1. Metodyka i procedura badań empirycznych
4.2. Charakterystyka organizacyjno-produkcyjna badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw ogrodniczych
4.3. Przyczyny i skutki przestawienia producentów owoców i warzyw na produkcję metodami ekologicznymi
4.3.1. Przyczyny wdrożenia systemu rolnictwa ekologicznego przez producentów owoców i warzyw
4.3.2. Koszty i korzyści utrzymywania systemu rolnictwa ekologicznego
4.4. Ocena przewagi zasobowej badanych gospodarstw ekologicznych
4.5. Wpływ systemu rolnictwa ekologicznego na pozycję konkurencyjną badanych gospodarstw rolnych
4.5.1. Metodyka obliczania dochodu rolniczego brutto
4.5.2. Analiza porównawcza wyników ekonomicznych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych
4.5.3. Analiza kosztów w badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstwach rolnych
Zakończenie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel
Załączniki