Tytuł |
Jak prawidłowo
prowadzić pasiekę |
Autor |
J. Marcinkowski
|
Wydawca |
Sądecki Bartnik |
Rok wydania |
2005 |
Liczba stron |
170 |
Wymiary |
230 x 160 mm |
Okładka |
miękka |
Autor
podręcznika „Jak prawidłowo prowadzić pasiekę" zwraca się głównie do
amatorów pszczelarzenia, podając czytelnikowi najprostsze informacje o
pszczole miodnej, wzbudzając jednocześnie zainteresowanie opisem życia
zbiorowego rodziny pszczelej. Liczy w ten sposób na zwyczajną ludzką
ciekawość ale jednocześnie zwraca uwagę, że w dobie obecnej nie można
przemilczeć korzyści materialnych dla właściciela pasieki. Stąd wynika już
na wstępie delikatna uwaga, żeby dążyć do zbilansowania kosztów i dochodów
przynajmniej na poziomie zerowym.
Układ
treści i forma szczegółowego reformowania różnych zabiegów w pasiece są
interesujące, nowoczesne. Autor zdaje sobie sprawę aż nazbyt dobrze, że
podejmuje się trudnego zadania. Ma przedstawić czytelnikowi problem bardzo
złożony, który wprawdzie da się określić jednym zdaniem ale zrozumie go
tylko wytrawny znawca przedmiotu. Zdanie to stanowi często tytuł w
podręcznikach pszczelarskich: kierowanie rozwojem rodzin pszczelich dla
maksymalnego wykorzystania źródeł surowcowych miodu. Temat bardzo szeroki,
obejmujący wiele czynników, niestety zmiennych. Tylko część z nich poddaje
się regulacji pszczelarza, jak wybór typu ula, wybór rasy czy linii
hodowlanej pszczół, dowożenie pasieki do kwitnących roślin, regulacja
wielkości gniazda, termin odbioru miodu, karmienie pszczół, zabiegi
lecznicze itp.
Pozostałe leżą poza strefą oddziaływania pszczelarza, a mają one nieraz
decydujący wpływ na losy pasiek często w całych regionach. Są to zasoby
nektaru i spadzi w zasięgu lotu pszczół, warunki klimatyczne sprzyjające
albo przynoszące klęski (długotrwałe deszcze, burze gradowe, susza,
nadmierne mrozy zimą i silne przymrozki wiosną, powodzie), inwazje
epidemicznych chorób pszczół, skażenia fabrycznymi zrzutami, gazami itp.
Możliwości zapobiegania klęskom są raczej skromne ale ratunek pszczół po
nich konieczny, w każdym przypadku i Autor w swoich poradach wskazuje na
technikę ochrony i odbudowy pogłowia.
Na ogół
Autor słusznie nie zajmuje się zjawiskami negatywnymi a skupia się na
konkretnych zabiegach, które przydają się pasiecznikowi w różnych
sytuacjach. Językiem prostym i zrozumiałym daje wskazania instruktażowe.
Na
podstawie własnych badań podaje ocenę przydatności wielu typów uli. Pokutuje
u nas jeszcze stara opinia, że niektóre typy zapewniają wyższe zbiory miodu.
Doświadczenia wykazują, że zależności takiej nie ma. Niektóre typy
umożliwiają tylko usprawnienie pracy pszczelarza a to może mieć odbicie w
lepszych zbiorach miodu. Niektóre z nich szczególnie są przydatne dla
dużych pasiek, gdzie ilość pni liczy się na setki, tysiące. Powoli opinie z
przeszłości są zatem korygowane..
Pewną nowością w tej książce jest rozdział o produkcji dodatkowej w
pasiece. Autor ma na myśli pasieczników doświadczonych, przeszkolonych,
którzy mogą zwiększać dochody z pasieki przez produkcję pyłku
kwiatowego, propolisu, wosku białego, matek pszczelich a nawet jadu.
Zasługą Autora jest omówienie sposobu produkcji i określenia jakości
tych produktów, wymagań standardowych rynku ze względu na ich wartości
gospodarcze, żywnościowe i lecznicze. Rynek niektórych produktów
pszczelich poszerza się z sezonu na sezon a obrót podlega coraz bardziej
rygorystycznym przepisom jakościowym.
Załamanie tradycyjnych wydawnictw rolniczych po 1989 r. mamy już za
sobą, ale luka w wydawnictwach pszczelarskich razi do dzisiaj poważnym
zastojem w porównaniu do lat 1965 -1983 r. Dlatego książka J.
Marcinkowskiego wychodzi jakby naprzeciw potrzebom, jest poza tym
pozycją cenną, takim uwspółcześnionym poradnikiem i chyba oczekiwanym
głównie przez młodych amatorów pszczelarstwa. Dla nich właśnie w
zamiarze Autora ma być w pewnym sensie elementarzem pasiecznictwa.
Spis treści
1. Wprowadzenie
2. Zakładanie pasieki
2.1
Wybór systemu i typu ula
2.2
Sprzęt niezbędny do obsługi pasieki
2.3
Dodatkowe wyposażenie uli
2.4
Inny sprzęt stosowany w pasiece
2.5
Sprzęt do wychowu matek pszczelich
2.6
Pracownia pszczelarska i jej wyposażenie
3. Ogólne zasady pracy w pasiece
3.1
Przygotowanie rodzin pszczelich do zimy
3.2
Zimowla
3.3
Początek sezonu
3.4
Prace pasieczne w pełni wiosny
3.5
Wyrównywanie siły rodzin pszczelich
3.6
Stosowanie kraty odgrodowej
3.7
Nastrój rojowy i rójka
3.8
Prace pasieczne latem
3.8.1
Miodobranie
3.8.2
Kierowanie rozwojem rodzin pszczelich
3.8.3
Tworzenie nowych rodzin pszczelich
3.8.3.1 Rójka
3.8.3.2 Odkłady
3.8.3.3 Dzielenie „na pół lotu"
3.8.3.4 Zsypańce
3.8.4
Gospodarka wędrowna
3.8.5
Wymiana matek pszczelich
4. Produkcja dodatkowa w pasiece
4.1
Pyłek kwiatowy
4.2
Wosk pszczeli
4.3
Mleczko pszczele
4.4
Propolis (kit pszczeli)
4.5
Jad pszczeli
4.6
Wychów matek pszczelich na potrzeby własne
5. Jakość produktów pszczelich i rodzin
5.1
Miód
5.2
Pyłek
5.3
Wosk
5.4
Mleczko pszczele
5.5
Propolis - kit pszczeli
5.6
Jad pszczeli
5.7
Rodzina pszczela
6. Ważniejsze choroby i szkodniki pszczół
występujące w pasiece